Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Waterschap werkt aan stuwen Pothbrug en Roffelaar bij Woudenberg

Waterschap Vallei & Eem werkt tussen 9 maart en 1 april aan de stuwen Pothbrug en Roffelaar in het Valleikanaal bij Woudenberg. De stuwkleppen worden aangepast, zodat ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Ook het hekwerk en de leuningen worden vervangen. De aanpassingen zijn nodig om de stuwen veiliger te maken voor de onderhoudsmedewerkers. Het waterschap verwacht geen overlast voor omwonenden en het verkeer.

Tussen de twee stuwkleppen zit een middenpeiler. Vuil, zoals takken en maaisel, blijft hier hangen en kan voor verstoppingen zorgen. Tot nu toe moeten de onderhoudsmedewerkers dit vuil met een haak los zien te wrikken. Als de stuwkleppen straks onafhankelijk van elkaar bewegen, kunnen de kleppen zo gezet worden dat het vuil vanzelf loskomt.

Veiliger

Het hekwerk en de leuningen worden aangepast zodat de medewerkers veiliger op of nabij de stuw kunnen werken. Bij de stuw Pothbrug komt tevens een hekwerk dat het publiek op afstand moet houden. Dat is nodig omdat het door de stroming levensgevaarlijk is om bij de stuw in het water te vallen. Het hekwerk wordt gecoat zodat er geen zinkdeeltjes in het water terecht kunnen komen.

Grebbelinie
Met de stuwen Pothbrug en Roffelaar regelt het waterschap het waterpeil in het Valleikanaal. De stuwen maken onderdeel uit van de historische Grebbelinie. De stuwen zijn gebouwd als verdedigingswerk binnen deze linie. De Grebbelinie moest Holland beschermen tegen invallen vanuit het oosten. Bij gevaar werden de stuwen in de Grebbelinie gesloten. Daardoor liepen grote stukken land onder water en kon de vijand minder makkelijk Holland bereiken. Waterschap Vallei & Eem hecht veel belang aan het behoud van de Grebbelinie en houdt daarom bij alle werkzaamheden rekening met de cultuurhistorische waarde van de stuwen die onderdeel uitmaken van de linie.

Aannemer Jansen Venneboer uit Wijhe voert de werkzaamheden uit. De kosten bedragen ongeveer 90.000 euro.

Baggerwerkzaamheden in Nijkerk afgerond

Het baggeren in Nijkerk is klaar. De afgelopen maanden hebben het waterschap en de gemeente diverse sloten en vijvers gebaggerd. Het gaat om de watergangen op het bedrijventerrein, de watergangen ten zuiden van de spoorlijn en de sloten rond Nijkerk. Ook een klein aantal singels en vijvers in de wijk Corlaer kreeg een schoonmaakbeurt. Wat nu nog rest is het herstellen van een aantal grasvelden. Dat gebeurt zodra de ondergrond minder nat is.

Nu de baggerwerkzaamheden klaar zijn, is de baggerachterstand in het stedelijk gebied van Nijkerk weggewerkt. Dit betekent dat het waterschap en de gemeente in de toekomst alleen nog kleinschalig baggeronderhoud zullen uitvoeren. Dit zal regelmatiger plaatsvinden, eens in de 5 à 10 jaar. De sloten en vijvers hoeven hiervoor niet drooggelegd te worden.

35.000 kubieke meter bagger
De gemeente en het waterschap zijn in 2004 gestart met het wegwerken van de baggerachterstand in Nijkerk. In totaal is over de afgelopen jaren in 3 fasen 35.000 kubieke meter bagger verwijderd. Dat zijn ongeveer 2300 grote vrachtwagens vol. De kwaliteit van de bagger varieerde van klasse 0 (schoon) tot klasse 2 (licht verontreinigd)

Op de bodem van iedere singel of vijver ligt een laag zwarte bagger. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bestaat uit zand, bladeren, dode waterplanten en stof. De sliblaag groeit ongeveer 1 à 2 centimeter per jaar. Op een gegeven moment is de laag zo dik dat het de opvang en afvoer van water belemmert. Bovendien kunnen ondiepe sloten gaan stinken.

Langzaam herstel
Na het baggeren zijn de singels en vijvers helemaal schoon. Het regenwater kan weer voldoende worden opgevangen en afgevoerd. De wateren zien er nog wel een beetje kaal uit. Het duurt even voordat de nieuwe waterplanten volgroeid zijn. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen. Er kan kroos op het water gaan groeien. Het waterschap houdt dit in de gaten en neemt indien nodig maatregelen tegen het kroos.

Geen vis uitzetten!
Het is erg belangrijk dat er in de net gebaggerde singel of vijver geen vis wordt uitgezet. Vissen woelen in de schone zandbodem op zoek naar iets eetbaars, maar vinden dat niet. Het water wordt hierdoor troebel. De jonge planten krijgen geen licht en zuurstof en uiteindelijk gaan ook de vissen dood. Het kost even tijd, maar de natuur herstelt zich vanzelf en ook de vissen komen dan vanzelf weer terug.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het waterschap en de gemeente Nijkerk. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met: Waterschap Vallei & Eem, Kim Slaats, 033 - 43 46 328 Gemeente Nijkerk, Cindy van Harmelen, 033 - 2472465

-----------------------

Waterschap Vallei & Eem

Fokkerstraat 16

Postbus 330

3830 AJ Leusden

Telefoon 033-43 46 000

e-mail: info@wve.nl

internet: www.wve.nl


---- --