Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 90/MVK
Datum: 6 maart 2007

Urban Water Cycle- project in Vrijheidswijk Leeuwarden

In de eerste drie weken van maart vindt in de Leeuwarder Vrijheidswijk een bijzonder scholenproject plaats. Leerlingen van OBS de Vrijheid en de Prins Constantijnschool maken dan in het kader van het zgn. Urban Water Cycle (UWC) project kennis met allerlei aspecten van water. Daarbij ligt het accent op de waterkwaliteit en de waterketen. Zo worden de kinderen zich bewust van water in al zijn verschijningsvormen - kraanwater, rioolwater, regenwater, vijverwater etc. - en de betekenis daarvan voor hun dagelijks leven.

In de Vrijheidswijk is momenteel een omvangrijk stedelijk vernieuwingsproject gaande om het woon- en leefklimaat te verbeteren. Het UWC project, waarin diverse 'water'partijen samenwerken, ondersteund het initiatief om de herinrichting tot een succes te maken.

De participanten
. Gemeente Leeuwarden
. Wetterskip Fryslân
. Vitens
De provincie Fryslân voert de regie over het UWCproject.

Bewoners betrekken bij watermaatregelen
Bestaande waterpartijen worden vergroot, natuurlijke oevers aangelegd en de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeterd. Ook zijn er plannen voor een waterspeelplaats. In het Urban Water Cycle project wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van de grotendeels allochtone bewoners bij de herinrichting van hun wijk. Omdat veel kinderen in de wijk niet kunnen zwemmen wordt direct contact met de waterkant zoveel mogelijk vermeden. Al deze maatregelen moeten leiden tot meer eenheid, veiligheid, en een beter leefklimaat in de wijk.

Zuinig op drinkwater
Er is een programma op maat samengesteld waardoor de kinderen zich bewust worden van de waterketen. De onderbouw maakt door middel van filmpjes en spelletjes kennis met water. Voor de midden- en bovenbouw zijn er speciale lespakketten en via proefjes kan men van alles leren over water. Ook in het 'digitale trapveld' kan op de computer 'gespeeld' worden met water. Voor de oudere leerlingen staat er daarnaast een tweetal excursies op het programma : . de rioolwaterzuivering in Grou
. de milieuhal van het Van Hall Instituut.
In mei staat voor de groepen 3 t/m 8 een bezoek aan het Kameleoneiland in Terherne op het programma. Op het eiland is als onderdeel van het Urban Water Cycle project een zelfstandige watervoorziening aangelegd die laat zien hoe water wordt opgepompt, gezuiverd, en geschikt gemaakt als drinkwater. Zo wordt zichtbaar hoe belangrijk het is om zuinig te zijn op het drinkwater. Het scholenproject wordt afgesloten met een tentoonstelling in de Open Hof, waarvoor ook de ouders van de kinderen worden uitgenodigd.

Creatief met water
Als aanvulling op het scholenprogramma heeft het het centrum voor de kunsten Parnas in Leeuwarden een programma van kunstzinnige activiteiten samengesteld rond het thema water. Aangepast aan hun leeftijd en onder leiding van docenten van Parnas kunnen de kinderen spelen met water en waterverf, waterdieren en bootjes maken, een waterdans uitvoeren of werken aan poëzieposters.


---- --