Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

1 maart 2007

Ontmoetingsdag met partnerorganisaties uit landen van terugkeer

7 maart: Informatie- en discussiedag voor asielzoekers, betrokken organisaties en geïnteresseerden

Hoe vergaat het teruggekeerde asielzoekers in Bosnië-Herzegovina, Afghanistan of Congo? Welke hulp kan Cordaid via partnerorganisaties ter plaatse bieden bij vrijwillige terugkeer? Deze en andere vragen komen aan bod bij de ontmoetingsdag die Cordaid/Maatwerk bij Terugkeer organiseert op woensdag 7 maart in Theater Concordia in Den Haag.

Partnerorganisaties uit landen als Afghanistan, Azerbeidjaan, Benin, Bosnië-Herzegovina, Democratische Republiek Congo, Georgië, Sierra Leone en Guinee Conakry vertellen over hun ervaringen, hun werkzaamheden en hun visie. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk zullen zij de aanwezigen kennis laten maken met hun werk. In de middag vindt er een discussie plaats over terugkeer en de betekenis daarvan voor de herkomstlanden.

De ontmoetingsdag is onderdeel van een uitgebreide partnerconsultatie die plaatsvindt van 5 tot en met 9 maart 2007. De partnerorganisaties die deelnemen en die op verzoek assistentie verlenen aan terugkeerders in hun land van herkomst, hebben de gelegenheid onderling ervaringen uit te wisselen over het werken met teruggekeerde asielzoekers en over de samenwerking met Cordaid/Maatwerk bij Terugkeer.

Maatwerk bij Terugkeer is sinds 2002 onderdeel van Cordaid en heeft in de achterliggende jaren 450 mensen geholpen bij de terugkeer naar eigen land. Maatwerk bij Terugkeer heeft een samenwerking op Europees niveau met zusterorganisaties die zich bezighouden met terugkeer uit landen als België, Bulgarije, Engeland en Duitsland. Voor 2007 draagt de EU hieraan bij.