Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Woensdag 7 maart: Verkiezingsavond in het gemeentehuis

BARENDRECHT (maandag 5 maart 2007) ­ Op woensdag 7 maart 2007 vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. De gemeente Barendrecht organiseert die dag vanaf 20.30 uur een spe- ciale verkiezingsavond in de hal van het gemeentehuis, waarop burgemeester Van Belzen de Baren- drechtse resultaten bekend zal maken. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om, onder het genot van een drankje en een hapje, samen met collegeleden en vertegenwoordigers van de Barendrechtse politieke partijen via een groot scherm de provinciale en landelijke uitslagen en ontwikkelingen te volgen.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen mag iedere Nederlander van 18 jaar en ouder stemmen. Ook zij die in het buitenland wonen. Iedereen die tot deze groep behoort, heeft inmiddels een stempas ontvangen. In de gemeente Barendrecht staat het iedere kiezer vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te stemmen. Het adres van het dichtstbijzijnde stemlokaal staat wel op de stempas aangegeven, maar het is niet verplicht om daar te stemmen. Het is dus mogelijk om, als dat beter uitkomt, in een ander stemlokaal binnen Barendrecht te stemmen. Op woensdag 7 maart kunnen de inwoners van Barendrecht van 07.30 uur tot 21.00 uur op de stembureaus terecht. Klokslag 21.00 uur sluiten de stembureaus. Dan wordt direct met het tellen van de stemmen begonnen. Aangezien het stemmen in Barendrecht per computer gebeurt, is de uitslag naar alle waarschijnlijkheid omstreeks 22.00 uur bekend.

Stembureau bij NS-station om 6.00 uur open
Om de forenzen die vroeg uit Barendrecht vertrekken tegemoet te komen stelt de gemeente Barendrecht het mobiele stembureau bij het NS-station al om 6.00 uur open. Het inrichten van een mobiel stembureau is mogelijk geworden door de invoering van de stempas. Bij het NS-station wordt de portocabin geplaatst voor de ingang van het station, bovenaan de roltrap.

Provinciale Staten
Van alle bestuurlijke organen zijn provinciale staten het minst bekend. Toch hebben de provincies veel be- langrijke taken. Ze zijn verantwoordelijk voor onder meer planning van wegen, woonwijken en natuurgebie- den. Zij controleren rampenplannen, ambulancediensten, bestemmingsplannen van gemeenten en milieu- bepalingen voor middelgrote bedrijven. Veel welzijnsorganisaties worden door de provincie gesubsidieerd, evenals sport- en cultuurinstellingen. De leden van de provinciale staten kiezen bovendien de leden van de Eerste Kamer, waar wetten kunnen worden goedgekeurd of verworpen. Er zijn bij provinciale staten, net als in de Tweede Kamer, commissies die zich bezighouden met speciale beleidsterreinen. Natuurlijk moet de provincie zich houden aan landelijke wetten, maar elke provincie heeft een zekere speelruimte om daarbin- nen zelf beleid en politieke keuzes te maken.

Noot voor de pers,