Provincie Drenthe

Vrijwilligerswerk op de kaart in Drenthe
06 Mar 2007

Gedeputeerde staten stellen op korte termijn 250.000 euro beschikbaar voor ondersteuning van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Het grootste deel, 150.000 euro, is bestemd voor de ondersteuning van mantelzorgers. Om met name in de regio Zuidoost-Drenthe het vrijwilligerswerk voor minima te stimuleren trekt het college nog eens 100.000 euro uit. GS stemden vandaag in met de nota "Wat doet u voor Drenthe? Vrijwillige inzet en mantelzorg". De notitie geeft een overzicht van de rol van de provincie bij vrijwilligerswerk en mantelzorg.

De notitie is vooral bedoeld als start om het provinciaal beleid op het gebied van vrijwillige inzet en mantelzorg te herzien. In het najaar van 2007 komt het volgende college met een geactualiseerd beleid voor het jaar 2008. Verantwoordelijk gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA): "Deze notitie is een inlossing van een belofte aan de huidige staten. Je kunt het ook zien als bouwsteen voor de nieuwe vierjarige beleidsperiode, die in 2009 ingaat. Maar we gaan het komende jaar natuurlijk ook al veel doen. Voor jonge mantelzorgers, maar ook voor vrijwilligers die minima helpen. We gaan knelpunten in de ondersteuning van mantelzorgers oplossen, inzetten op meer maatschappelijke stages, meer koppelingen tussen bedrijven en vrijwilligersorganisaties en we gaan vrijwilligers in het zonnetje zetten. Want daar begint het mee, waardering voor al het goede werk van deze mensen."

Het extra geld dat wordt vrijgemaakt is bestemd voor vijf projecten op het gebied van vrijwillige inzet en mantelzorg. De middelen uit de voorjaarsnota 2006 worden ingezet voor de ondersteuning van onder andere jonge mantelzorgers. Daarnaast wil het college een deel van het geld van vorig jaar aanvaarde statenmotie over armoedebeleid bestemmen voor vrijwilligersorganisaties die werken met groepen met een achterstand, met name in Zuidoost-Drenthe. Hiervoor wordt 100.000 euro uitgetrokken.

Verder wil het college met de notitie inzicht geven in de samenhang tussen de verschillende projecten en activiteiten op het gebied van mantelzorg en vrijwillige inzet in de afgelopen jaren. Daarnaast bevat de notitie de voornemens van de provincie rond haar eigen rol in relatie tot gemeenten op het gebied van vrijwillige inzet en mantelzorg.