Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Jan Kremer benoemd tot hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde

Dr. J.A.M. (Jan) Kremer (1959, Venray) is met ingang van 15 februari 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen /UMC St Radboud met als leeropdracht Voortplantingsgeneeskunde. Dr. Kremer is als gynaecoloog en hoofd van het IVF-team verbonden aan het UMC St Radboud.

Jan Kremer studeerde Biologie (1977 - 1980) en Geneeskunde (1980 - 1987) aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voltooide in 1996 de specialistenopleiding tot gynaecoloog. Van 1987 - 1990 was hij arts-onderzoeker op het instituut Obstetrie en Gynaecologie. In 1991 promoveerde hij op de dissertatie: Reproductive Endocrinology of the Puerperium, over het herstel van de menstruele cyclus na een bevalling.
Sinds 1996 is dr. J. Kremer verbonden aan het UMC St Radboud, aanvankelijk als staflid, sinds 2002 als universitair hoofddocent fertiliteitgeneeskunde en coördinator van het onderwijsblok `voortplanting'. De voortplantingsgeneeskunde is een deelgebied van de Verloskunde en Gynaecologie, gericht op de medische zorg aan mensen met problemen rond de voortplanting. Door de toegenomen diagnostische en therapeutische mogelijkheden, de grotere zorgvraag en de snelle ontwikkelingen op moleculair en epidemiologisch gebied heeft dit vakgebied een enorme groei doorgemaakt. Binnen het UMC St. Radboud is het inmiddels één van de vier pijlers van de afdeling Verloskunde/Gynaecologie.
Dr. Kremer wordt in binnen- en buitenland gekend als deskundige op het gebied van vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Hij is voorzitter van de landelijke IVF werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en als zodanig landelijk woordvoerder op het gebied van IVF. In die functie was hij in 2006 volop in het nieuws om de eerste IVF behandeling weer in het basispakket te krijgen, hetgeen ook is gelukt.
Een nieuwe ontwikkeling, waarvoor de groep van Kremer ook eervolle vermeldingen heeft gekregen, (als de telemedicine stimuleringsprijs 2007), is de digitale IVF-poli, een site waarbij patiënten online toegang hebben tot hun eigen medisch dossier en met dokter en medepatiënten kunnen chatten.
Als hoogleraar zal Kremer verder onderzoek doen naar empowerment van de patiënt in het zorgproces en het naleven van richtlijnen op het gebied van de onvruchtbaarheid. Ook onderzoek naar de veiligheid van ICSI-behandelingen behoren tot het onderzoeksterrein.