Rechtbank Zutphen


Laatste zitting Metehan augustus 2006

Zutphen, 7 maart 2007 - De Zutphense rechtbank vond eind augustus 2006 uithuisplaatsing van Metehan K. noodzakelijk om zodoende een stabiele situatie voor het kind te creëren. Zij heeft daarvoor een machtiging afgegeven tot eind januari 2007. Toen is ook besproken of het kind in een zodanig pleeggezin geplaatst moest worden dat hij nooit meer door zijn moeder opgevoed zou worden.

De rechtbank vond dat op dat moment en op basis van de beschikbare informatie voorbarig. Uit die informatie bleek niet van een gevaarlijke situatie voor het kind. De kinderrechter heeft benadrukt dat hij een goed contact tussen de ouders en het kind belangrijk vond en dat een omgangsregeling van een uur per week te weinig was. Daarbij stelde de kinderrechter vast dat de moeder in het (recente) verleden steeds het belang van het kind had vooropgesteld en hem had veilig gesteld wanneer de ziekte haar parten speelde en zij niet voor haar kind kon zorgen.

De wijze en de mate van de uitbreiding werd aan de gezinsvoogd overgelaten en is overigens ook geen taak van de kinderrechter.

De rechtbank heeft in de zaak van de vijfjarige Metehan K. vorig jaar in een periode van zeven maanden tussen januari en augustus vijf beschikkingen (besluiten) gegeven. Deze beschikkingen zijn tot stand gekomen aan de hand van uitgebreide informatie in het dossier en adviezen en verklaringen van betrokkenen. Gedurende de genoemde periode van zeven maanden is de psychische toestand van de moeder achteruitgegaan. In de beschikkingen werd daar rekening meegehouden. Elk van de opeenvolgende beslissingen is genomen aan de hand van de op dat moment actuele situatie van de moeder en Metehan.

De rechtbank heeft geen reden om de bevindingen van de Inspectie Jeugdzorg in twijfel te trekken. De beslissingen van de rechtbank zijn steeds genomen op basis van actuele informatie over de ouders en het kind. Alle belanghebbenden zijn in de gelegenheid gesteld om hun standpunt kenbaar te maken. De dramatische ontwikkelingen in december 2006 waren bij het nemen van de beslissingen niet te voorzien.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 7 maart 2007