Politie Midden- en West Brabant

Oosterhouter (48) opgepakt na stalken van minderjarige meisjes

OOSTERHOUT NB, 7 maart 2007

Oosterhouter (48) opgepakt na stalken van minderjarige meisjes

OOSTERHOUT: De politie arresteerde zaterdag 3 maart een 48-jarige Oosterhouter. Zijn aanhouding vond plaats in een onderzoek naar de stalking van twee minderjarige meisjes. De meisjes werden sinds de zomer van 2006 op hun mobiele telefoon gebeld door een onbekende man die seksueel getinte gesprekken met hen wilde voeren. Later kreeg een van de slachtoffertjes ook soortgelijke chatberichten via MSN. Op basis van de aangiften van beide meisjes stelde de recherche een onderzoek in. Dat onderzoek leidde naar de 48-jarige Oosterhouter.

De verdachte had de telefoonnummers en emailadressen buiten medeweten van de slachtoffertjes om weten te bemachtigen. Tijdens het verhoor van de man bleek dat hij ook nog twee andere minderjarige meisjes op eenzelfde manier had lastig gevallen. Ook zij hebben inmiddels aangifte gedaan van stalking.

Verder bleek dat de verdachte via MSN in contact is gekomen met nog een vijfde slachtoffer. Hij chanteerde haar en dwong het (toentertijd minderjarige) slachtoffer tot seksuele handelingen. Dat gebeurde zowel via de webcam, als bij persoonlijke ontmoetingen.

De verdachte is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld en is dinsdag 6 maart geleid voor de rechter-commissaris, die hem in bewaring stelde. De computer van de verdachte is in beslag genomen en wordt door digitale rechercheurs nader onderzocht.

De politie waarschuwt ouders van minderjarigen voor de risicos van chatten en het gebruik van de webcam. Het advies aan ouders is om goede afspraken te maken met kinderen. Net als bij echte vriendschappen is het van belang dat ouders weten welke virtuele vriendschappen hun kinderen aangaan.

Daarom een aantal tips:
· Kijk als ouder ook eens mee. Dan weet u wat er allemaal gebeurt tijdens het chatten.
· Wijs kinderen erop dat ze personen met verkeerde bedoelingen kunnen tegenkomen.
· Zorg voor een goede schuilnaam, waaraan niet te zien is dat het om een kind gaat
(gebruik dus geen leeftijd of geboortedatum in de schuilnaam). · Druk kinderen op het hart om nooit persoonlijke gegevens vrij te geven op Internet.
· Laat ze geen afspraken maken voor ontmoetingen met onbekenden.
· Zorg ervoor dat kinderen ongewenste gebeurtenissen op het Internet met u bespreken.
· Realiseer u dat beelden van de webcam kunnen worden opgeslagen door degene die ze ziet. De plaatjes en/of filmpjes kunnen daarna een heel eigen leven gaan leiden op het Internet. · Een folder over Veilig Internetten is op te vragen bij Postbus 51.

Auteur: Jeroen Steenmeijer