Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 6 maart 2007

Wethouder en gedeputeerde markeren start aanleg Friesebrug

Door een 25 meter lang doek te onthullen makeerden wethouder Hansen (gemeente Alkmaar) en gedeputeerde Mooij (provincie Noord-Holland) op 6 maart het moment dat de funderingswerkzaamheden starten voor de aanleg van nieuwe Friesebrug in Alkmaar. Op het doek is zien hoe de brug er de afgelopen eeuw er uit heeft gezien en hoe hij er in 2008 uit zal zien.

Naast de huidige Friesebrug wordt de komende maanden een tweede brug aangelegd. Dit is nodig om het centrum van Alkmaar bereikbaar te houden, met zowel auto als openbaar vervoer. Op de nieuwe brug wordt een busbaan aangelegd, onderdeel van de snelle 'Bus-on-Line' busroute. Door de aanleg van een viaduct wordt de kruising Frieseweg - Randersdijk ongelijkvloers. Hierdoor wordt de doorstroming en de veiligheid van het verkeer verbeterd. De fundering van de nieuwe brug wordt niet door middel van heien aangebracht. De damwanden worden de grond in geboord. Het grote voordeel van deze techniek is dat het veel minder (geluids)overlast met zich meebrengt. Ook brengt dit de minste trillingen in de bodem met zich mee, wat ook minder overlast betekent en tevens een minimale kans op schade aan omliggende gebouwen oplevert.

Overlast werkzaamheden
De bouw van de nieuwe Friesebrug is een flinke ingreep midden in de stad en zal verkeershinder en oponthoud veroorzaken. Het verkeer kan hier in beide richtingen blijven doorrijden, weliswaar misschien met enig oponthoud. In mei zal de brug echter circa twee weken afgesloten worden voor alle verkeer. Wethouder Hansen: 'Dat kan helaas niet anders en we houden die periode zo kort mogelijk door ook in het weekend door te werken en 's avonds ook wat langer door te werken.' Wanneer de brug precies dicht gaat is nog niet bekend. Dit zal binnenkort bekend gemaakt worden.

Investering in bereikbaarheid
De investering van het project bedraagt ongeveer E 15 miljoen. Deze investering maakt onderdeel uit van een investering van circa E 34 miljoen voor het hele Bus-on-Line project. Deze investering wordt grotendeels gefinancierd door de provincie Noord-Holland. De snelle busroute loopt van de westelijke ring van Alkmaar, via de Bergerweg, Stationsweg, Kanaalkade, Friesebrug, Randersdijk en de Nieuwe Schermerweg naar de oostelijke ring Alkmaar. Dit project heeft tot doel de bereikbaarheid van Alkmaar door middel van hoogwaardig openbaar vervoer te verbeteren. De bus zal, zeker in de spits een uitstekend alternatief zijn voor de auto.

De nieuwe Friesebrug en het viaduct zullen eind 2008 gereed zijn. De werkzaamheden voor het totale Bus-on-Line project moeten voor de zomer van 2009 afgerond zijn. Eén van de eerstvolgende deelprojecten die nog worden uitgevoerd is onder andere de herinrichting van de Kanaalkade. Hier komt éénrichtingsverkeer van west naar oost met een vrije busbaan op de kade.

Historie van de Friesebrug
Om de bouw van de tweede Friesebrug in historisch perspectief te plaatsen, onthulden Mooij en Hansen een 25 meter lang en 2 meter hoog doek. Hierop zijn historische beelden van de Friesebrug afgebeeld. De oudste Friesebrug was een ophaalbrug en lag tegenover de Herenstraat. De brug was vroeger samen met de Friese poort onderdeel van de verdediging van de historische binnenstad en lag er al in de 15e eeuw of nog eerder. 's Avonds gingen de bruggen omhoog en de stadspoorten dicht, voor de veiligheid en om ongewenst "gespuis" buiten de stad te houden. Bij de aanleg van het Noordhollands Kanaal (1824) veranderde de vorm van de brug. Van een ophaalbrug werd het een dubbele draaibrug. Deze lag nog steeds tegenover de Herenstraat. Nog weer later werd het een draaibrug, die in het midden van het kanaal lag. Door toenemende verkeersdrukte en het feit dat er maar één voertuig tegelijk over de te smalle brug kon heeft men in 1952 ongeveer 50 meter verder in de richting van het Victoriapark de huidige Friesebrug gebouwd. De brug werd op 10 juni 1952 door H.H. Wemmers, minister van verkeer en waterstaat, feestelijk geopend. De oude Friesebrug, die voor de Herenstraat lag, is in 1953 gedemonteerd en verplaatst naar Buiksloot, waar de brug anno nu nog steeds functioneert.


---

Meer informatie:
Mariska van der Leij, communicatieadviseur gemeente Alkmaar, 072 548 8992

NB.: Er zijn zeer veel oude prenten en foto's aanwezig in het regionaal archief.


-----------------------


---- --