Politie Amsterdam-Amstelland



Tien straatrovers aangehouden, tientallen straatroven opgelost / Centrum en Oud-Zuid (07/03/07)

Speciale politieteams van district 1 (Centrum) en district 4 (Zuid) hebben in totaal tien verdachten aangehouden die ervan worden verdacht de afgelopen weken tientallen straatroven te hebben gepleegd. De groep werkte steeds in wisselende samenstelling en heeft mogelijk nog meer straatroven gepleegd. Donderdagnacht 2 maart rond één zijn drie jongemannen (16, 21 en 22 jaar oud) aangehouden door roofteam van District Zuid. Aangezien er in korte tijd een stijging was van het aantal straatroven werd er extra gesurveilleerd en geobserveerd. Tijdens een postactie werden drie verdachten op heterdaad betrapt toen zij een man beroofden. Zij sloten het slachtoffer in en bedreigden hem met een mes. Na onderzoek bleken zij vermoedelijk verantwoordelijk voor zoân tien straatroven.

Vrijdagavond 2 maart rond halfzeven zijn zes jongens (15 tot 18 jaar oud) aangehouden nadat zij een man hadden beroofd. De beroving werd gezien door twee in burger surveillerende politieagenten. Omdat er sprake was van een stijging van het aantal straatroven in korte tijd, werden extra politiemensen ingezet. Hierbij surveilleerden politiemensen ook in burger. Rond halfzeven zagen twee agenten een groep negroïde jongens zich om een nog onbekend gebleven slachtoffer groeperen. Snel daarna stoven de jongens weer uiteen. Het slachtoffer, dat met een mes bedreigd werd, liep nog even achter de mannen aan en riep hierbij dat hij beroofd was. Zes verdachten konden worden aangehouden, maar het slachtoffer dat door de agenten naar het politiebureau was verwezen, heeft zich nog niet gemeld. Wel meldde zich een ander slachtoffer dat die middag door dezelfde groep beroofd was.

Na onderzoek bleek dat deze zes verdachten gelinkt kunnen worden aan zoân twintig aangiften van straatroof. Ook blijkt er een verband tussen dit zestal en de drie verdachten die donderdagnacht in Amsterdam Oud-Zuid zijn aangehouden. Een tiende verdachte meldde zich maandag 5 maart op het politiebureau Nieuwezijds Voorburgwal, nadat politiemensen een onderzoek op zijn huisadres had gedaan. Ook deze verdachte is aangehouden.

De afzonderlijke politieteams van District 1 (Centrum) en District 4 (Zuid) onderzoeken de zaak en hebben inmiddels zoân dertig aangiften van straatroof aan de groep verdachten kunnen linken. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Negen van de tien verdachten zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter-commissaris. Acht verdachten zijn in bewaring gesteld.

Een aantal van de verdachten heeft al meerdere straatroven bekend. Het vermoeden bestaat dat de groep in steeds wisselende samenstellingen deze straatroven heeft gepleegd. Ook hebben de verdachten drie zaken bekend waarvan tot op heden geen aangifte is gedaan. Mochten er mensen zijn die slachtoffer van deze groep geworden en die nog geen aangifte hebben gedaan, dan worden deze met klem verzocht alsnog aangifte te doen.

Overval op sportwinkel / Bos en Lommerplein (07/03/07)

Dinsdagochtend rond tien voor tien heeft op het Bos en Lommerplein een gewapende overval plaatsgevonden op een sportwinkel. Twee met messen gewapende overvallers overmeesterden drie personeelsleden. Onder bedreiging van de messen werd geld buitgemaakt. Het personeel raakte niet gewond. De daders vluchtten weg richting de Leeuwendalersweg. Het overvallenteam van District 5 (West) heeft de zaak in behandeling en ziet duidelijke overeenkomsten met een overval die plaatsvond op maandag 26 februari op een sportwinkel aan Plein 40-45. Vanavond zullen beide overvallen behandeld worden in het regionale opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland. Getuigen die informatie hebben over deze overvallen worden verzocht telefonisch contact op te nemen met het rechercheteam via: 020-5596330 Onderneemster overmeesterd tijdens betreden woning / Kolenkitbuurt (07/03/07)

Dinsdagavond werd in de Kolenkitbuurt een 38-jarige onderneemster bij het betreden van haar woning overmeesterd en beroofd. Twee mannen drongen haar woning binnen en bonden haar vast. De woning werd doorzocht en de dagopbrengst van haar zaak werd buitgemaakt. De vrouw werd later door een familielid uit haar benarde positie verlost. Het overvallenteam van District West heeft de zaak in onderzoek.