Gemeente Coevorden

Aantal mensen met bijstand in 2006 met ruim 15 procent gedaald

Het afgelopen jaar is het aantal bijstandsuitkeringen aan personen onder de 65 jaar met bijna 100 gedaald. Na een toename in de afgelopen 5 jaar is voor het eerst het aantal mensen dat gebruik maakt van de bijstand weer aanmerkelijk afgenomen.

In de afgelopen 5 jaren nam het aantal toe van 469 in 2001, 563 in 2003 tot 644 in 2005. In 2006 is het aantal personen onder de 65 jaar met een bijstandsuitkering teruggebracht tot 548. Hiermee is het aantal bijstandsuitkeringen in de gemeente Coevorden weer terug op het niveau van 2002.

Ook het aantal langdurende uitkeringen is in 2006 gedaald. Volgens wethouder Truus Pot-Eland speelt niet alleen de verbeterde conjunctuur hierbij een belangrijke rol. "Natuurlijk gaat het economisch beter in Nederland. Daarmee alleen krijg je mensen nog niet aan een baan. We hebben als gemeente het afgelopen jaar veel energie gestoken in leer- en werkprojecten en werkervaringsplaatsen. Door een intensieve begeleiding hebben we veel mensen kunnen bemiddelen."

Nieuwe projecten

Diverse nieuw leer- en werkprojecten gaan dit jaar van start. Eind deze maand start bij CenterParcs De Huttenheugte in Dalen de bouw van een kinderboerderij, waarbij zeven mensen een opleiding krijgen tot aspirant bouwvakker en daarna zelf de kinderboerderij gaan bouwen. Later dit jaar start een nieuw project in het openlucht museum Ellert en Brammert, waar een nieuwe attractie wordt gebouwd door mensen die nu nog in de bijstand zitten. Afgelopen jaar werd daar met veel succes een replica van het Armhoes en een kerkje gebouwd.

Sinds 2001 nam het aantal uitkeringen jaarlijks toe. Opmerkelijk is dat in 2006 niet alleen de jongeren tot 35 jaar profiteerden van de gunstige economische ontwikkelingen, maar ook de personen in de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar. Het aantal uitkeringen aan personen boven de 45 jaar nam in 2006 nauwelijks af. "Dit is voor ons aanleiding om specifiek voor deze groep in samenwerking met het mobiliteitsnetwerk Drenthe een regionaal project te starten met als doel deze groep aan een baan te helpen", aldus wethouder Truus Pot-Eland.

Uitzicht op vaste baan

Eén van de mensen die vorig jaar aan een baan is geholpen, is de 34-jarige Moniek Ketwaru uit Dalen. Zij is door bemiddeling van de gemeente Coevorden bij de Stichting Veiligheidszorg Drenthe aan de slag gegaan als toezichthouder bij onder andere de arrestantenverzorging. Na een eerste halfjaarcontract heeft zij onlangs een jaarcontract gekregen met uitzicht op een vaste baan.