Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Consumentenorganisaties: ook wegwerpkaartjes

De consumentenorganisaties in het Locov willen dat de NS de OV-chipkaart alleen invoert als is voldaan aan alle reizigerseisen en wanneer duidelijk is dat de klant er wat betreft reisgemak op vooruitgaat. Dat staat in het advies dat op 5 maart is uitgebracht.

Volgens de plannen van de NS kan eind 2007 iedereen in de trein terecht met de OV-chipkaart en zullen op 1 januari 2009, samen met de strippenkaart, de papieren kaartjes verdwijnen. De consumentenorganisaties adviseren om de bestaande kaartjes pas af te schaffen wanneer het systeem écht werkt. De reiziger moet gewend zijn aan de chipkaart en deze moet door iedereen kunnen worden gebruikt. Voor incidentele reizigers moet er een eenvoudig wegwerpkaartje beschikbaar blijven.

Belangrijkste voordeel van de OV-chipkaart is het reisgemak. Dat uit zich bijvoorbeeld in niet meer apart hoeven te betalen voor trein, metro, tram en bus; met de chipkaart betalen voor fietsenstalling, krantje en croissantje; een systeem dat automatisch geld op de kaart bijstort wanneer dat nodig is en na afloop van de reis de voordeligste prijs berekent en automatisch geld terugstort op de kaart bij vertraging. Gemak vertaalt zich ook in aantrekkelijke abonnementen voor trein en overig openbaar vervoer en duidelijke en voorspelbare tarieven. Een aanschafprijs van 7,50 jaagt incidentele reizigers en gezinnen uit de trein.
Ten slotte moet ook de privacy van de reiziger worden gewaarborgd. De consumentenorganisaties juichen het door het College Bescherming Persoonsgegevens aangekondigde onderzoek naar de chipkaart toe.

De volledige tekst van het advies van de consumentenorganisaties is te vinden op www.Locov.nl
Pagina geplaatst: 7 maart 2007