Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland

KNHS subsidieert Veiligheidscertificaat 07-03-2007

Ruim 180 verenigingen hebben zich in de afgelopen maanden aangemeld voor de ondersteuning van de KNHS bij het verkrijgen van het Veiligheidscertificaat.

Dit certificaat is vanaf 1 januari 2008 verplicht voor de accommodaties waarvan de betreffende verenigingen gebruik maken.

Ze spelen daarmee adequaat in op de verplichting voor de bij de KNHS aangesloten verenigingen om met ingang van 1 januari 2008 uitsluitend nog van gecertificeerde accommodaties gebruik te mogen maken. De ondersteuning van de KNHS bestaat uit het geven van adviezen en het uitvoeren van een pre-inspectie door de KNHS-Regiobegeleider. De KNHS neemt de onkosten van de KNHS-Regiobegeleiders voor haar rekening. Daarnaast geeft de KNHS de verenigingen een subsidie van 250,- op de kosten van de definitieve keuring voor het Veiligheidscertificaat.

Daar waar de vereniging zelf geen eigenaar is van de door hen gebruikte accommodatie, bemiddelen de Regiobegeleiders tussen de verenigingen en de accommodatie-eigenaar over het uiteindelijk verkrijgen van het Veiligheidscertificaat. Ter voorbereiding op de definitieve keuring adviseert de KNHS-Regiobegeleider desgewenst zowel de vereniging als de accommodatie-eigenaren over veiligheidsaspecten en voert een pre-inspectie uit. Het Veiligheidscertificaat voor hippische accommodaties wordt afgegeven door de Stichting Veilige Paardensport en is alleen verplicht voor indooraccommodaties.

Ook in het opleidingscircuit begint het Veiligheidscertificaat een steeds belangrijke rol te spelen.
Zo worden vanaf 1 januari 2008 door Aequor (het kenniscentrum voor Groen Onderwijs) paardenbedrijven in het Register van Erkende Leerbedrijven opgenomen die per 1 januari 2008 in het bezit zijn van het Veiligheidscertificaat. Dit betekent dat leerlingen van de agrarische opleidingscentra (AOC) die de opleidingen voor paardenhouderij en paardensport volgen, hun stage alleen nog kunnen afronden bij een hippische onderneming die gecertificeerd is.

Onlangs is besloten de geldigheidsduur van het certificaat te verlengen van twee jaar naar tweeënhalf jaar. De uitvoering van een herkeuring kan dus met een half jaar worden opgeschoven.

Op de website wwww.knhs.nl vindt u in de rubriek Veiligheid meer informatie over het Veiligheidscertificaat en de adressen van de KNHS-Regiobegeleiders. Ook op de site www.veiligpaardrijden.nl vindt u de nodige informatie.

(Bron: persbericht KNHS)