Gemeente Rotterdam

Nr. 43
7 maart 2007

Embargo tot 7 maart 20.00 uur

Wolfert van Borselen voor R. van Erk

De heer R. van Erk ontvangt op woensdag 7 maart de Wolfert van Borselenpenning uit handen van burgemeester Ivo Opstelten. Rob Van Erk ontvangt de Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering voor zijn inzet als ontwerper bij de gemeente Rotterdam en als architect van het Rotterdamse bureau EGM architecten. De heer Van Erk ontvangt de onderscheiding om 20.00 uur tijdens een afscheidsbijeenkomst die gehouden wordt in restaurant Level, Pannenkoekstraat 76a te Rotterdam.

Rob van Erk is ooit begonnen als ontwerper bij de gemeente Rotterdam en heeft de jaren daarna als architect verscheidende markante gebouwen in en om Rotterdam ontworpen. De volgende opvallende gebouwen in het centrum van Rotterdam zoals de auberginekleurige Coolse Poort, de groenglazen toren van het Beurs/WTC en het gebouw van Bank MeesPierson (nu Fortis), zijn mede van hem afkomstig. Al deze gebouwen zijn beeldbepalende voor het centrum van de stad. Andere gebouwen in en om Rotterdam, zoals Ahoy, Hogeschool Rotterdam & Omstreken en Erasmiaans heeft hij ook ontworpen. De ontwerpen van Rob van Erk zijn beeldmerken van de stad geworden, die symbool staan voor de ambitie van de stad Rotterdam en de Rotterdammers. Als mededirecteur van het Rotterdamse bureau EGM architecten ontwierp hij de uitbreiding van MeesPierson, met zijn herkenbare 'geveltrap' en de cameevensters in de top. Ook de bijdrage van de heer Van Erk in de opleiding van jonge architecten aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam en zijn lidmaatschap van het Comitée Wederopbouw Rotterdam zijn van groot belang geweest voor de stad Rotterdam.

De Wolfert van Borselenpenning wordt sinds 1967 uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie in verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De penning is genoemd naar de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam