Windenergie over 7 jaar goedkoper dan aardgas

Utrecht, 7 maart 2007 - Op basis van de huidige verwachte stijging van de energieprijzen blijkt dat windenergie binnen afzienbare tijd concurrerend wordt met energie uit aardgas. Dit komt omdat de kosten van windenergie dalen, terwijl die van eindige fossiele energiebronnen toenemen. Dit blijkt uit een rapport dat vandaag door de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) wordt aangeboden aan de ministers Van der Hoeven en Cramer.

NWEA heeft een voorstel voor een verbeterde MEP regeling voor windenergie op land en op zee uitgewerkt. In opdracht van NWEA rekenden KEMA en Ecofys de budgettaire consequenties van dit voorstel door. Tevens blijkt hieruit dat vanaf 2014 voor nieuwe windparken op land
- en na 2020 voor nieuwe windparken op zee - geen MEP bijdrage meer nodig is. De MEP bijdrage per kWh windstroom neemt in de komende periode sterk af. Het totale MEP budgetvoor windenergie op land bedraagt in deze periode maximaal Euro 57 miljoen per jaar en maximaal Euro 200 miljoen voor wind op zee. Indien de energieprijzen sterker stijgen dan thans wordt verwacht, wordt de MEP bijdrage aan windenergie zelfs nog lager. De NWEA dringt er bij het nieuwe kabinet op aan deze conclusies te vertalen in een krachtig beleid om de groei van windenergie in Nederland te bevorderen. In 2020 kan in Nederland door een consistent standvastig overheidsbeleid ruim 16% van de nationale elektriciteitsbehoefte opgewekt worden door windenergie. De 8000 MegaWatt (MW) productievermogen, die hiervoor nodig is - 4000 MW op land en 4000 MW op zee - vormt slechts de ondergrens van het winbare potentieel aan windenergie, in het bijzonder op de Noordzee.

Nieuw in het NWEA voorstel is de koppeling van de MEP bijdrage aan de elektriciteitsprijzen. Daarnaast de introductie van de Vermeden Maatschappelijke Kosten (VMK). Door de opwekking van elektrische energie met windenergie worden externe kosten, die ontstaan bij opwekking van energie uit fossiele energiebronnen voorkomen. Dit zijn maatschappelijke kosten als gevolg van uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Te denken valt bijvoorbeeld aan kosten voor de volksgezondheid door luchtverontreiniging, voor watermanagement door hogere waterstanden en extreme weercondities en schade door klimaatverandering aan gewassen. Deze kosten worden nu ook de maatschappij betaald, maar zijn niet in de elektriciteitsprijs verwerkt. NWEA stelt voor de maatschappelijke kosten, die vermeden worden door opwekking van windenergie, ten goede te laten komen aan de producenten van windstroom. Hierdoor kan de MEP bijdrage omlaag.

Windenergie kan in Nederland worden opgewekt en is vrij van broeikasgassen, twee factoren die van belang zijn voor de leveringszekerheid en het verduurzamen van de elektriciteitsvoorziening. Windenergie is marktrijp en daarom niet afhankelijk van lange en onzekere research- en developmenttrajecten. Daarom kan deze optie per direct worden benut. Uit diverse buitenlandse studies blijkt dat een toenemend aandeel windenergie leidt tot lagere stroomprijzen. Windenergie is een uitstekende investering om de energievoorziening in Nederland op korte termijn schoner, betrouwbaarder en goedkoper te maken. Daarnaast biedt de reeds ingezette ontwikkeling van windenergie op de Noordzee Nederland een unieke mogelijkheid om haar vooraanstaande internationale positie op het gebied van offshore technologie te versterken.

Het rapport van KEMA/Ecofys is te downloaden op www.nwea.nl


--------------------------------------