Ingezonden persbericht


Oproep NEE te zeggen tegen biodiesel targets

6 March 2007

Honderden maatschappelijke organisaties en duizende burgers roepen EU-top op NEE te zeggen tegen biodiesel targets

Donderdag en vrijdag zal de EU-top besluiten over plannen voor verplichte hoge percentages biobrandstof. Meer dan 230 organisaties en prominenten van over de hele wereld hebben Europese politici opgeroepen om nee te zeggen tegen deze biobrandstoftargets
(http://tinyurl.com/2vgtke). De afgelopen tien dagen hebben meer dan 7,000 Europese burgers staadshoofden en ministers geschreven met dezelfde boodschap.

Almuth Ernsting van Biofuelwatch zegt: "Als de EU-top ja zegt tegen verplichte percentages voor biobrandstoffen dan geven ze groen licht aan plannen voor het vervangen van miljoenen hectaren regenwoud, graslanden and traditionele landbouwgronden in Latijns-Amerika, Azie en Afrika door monoculturen voor biobrandstof. Dit betekent een ramp voor bossen, voor het klimaat, voor lokale gemeenschappen en voor voedselzekerheid. De uitstoot van broeikasgassen als gevolg van ontbossing, veendrainage en intensieve landbouw zal elke winst op dit gebied door verminderd gebruik van fossiele brandstoffen ver overstijgen. In plaats van wereldwijde opwarming te vertraging zullen deze biobrandstoftargets het proces alleen maar versnellen."

Recentelijk heeft NASA bewijs gepubliceerd dat laat zien dat 2006 het op een na ergste jaar was voor branden in Indonesie. Het ergste was de situatie in 1997/98, toen CO2-uitstoot van deze branden tot 40% van de wereldwijde uitstoot waren. Veendrainage en landopschoning door plantagehouders waren de hoofdoorzaken van deze branden. De jaarlijkse uitstoot van de veenlanden van Indonesie overstijgt elke uitstootvermindering die volgens het Kyoto Protocol wereldwijd gehaald moet worden sinds 1990. De indonesische regering is nu van plan om nog eens 20 miljoen hectaren veenland om te zetten in palmolieplantages. Dit betekent waarschijnlijk zo'n beetje het einde van de regenwouden en veengronden in Zuid-Oost Azie. .

Deze plannen zijn een directe reactie op Europa's biobrandstofplannen. Het leidt mogelijk tot een verdubbeling van CO2-uitstoot in Indonesie ­ echter, Europa clssificeert palmolie als CO2-neutraal, slechts omdat de uitstoot buiten Europese grenzen plaatsvindt.

Een recente studie door Wetlands International, Delft Hydraulics en Alterra toonde aan dat de productie van een ton biobrandstof uit palmolie afkomstig uit veenlanden in Zuid-Oost Azie leidt tot een uitstoot van 10-30 ton CO2 . De totale uitstoot voor een ton palmoliebiodiesel uit Zuid-Oost Azie worden geschat op 2-8 keer zoveel als het equivalent in fossiele diesel. (http://tinyurl.com/2q2lwl].

Het verlies van biodiversiteit, mensenrechtenschendingen en hoge voedselprijzen worden in verband gebracht met biobrandstofproductie. Stella Semino, lid van de Grupo de Reflexion Rural in Argentinie: "De impact van sojamonoculturen in Zuid-Amerika is al vernietigend. Uitbreiding gaat nog steeds ten koste van oerbossen en andere gevarieerde ecosystemen. Plattelandsgemeenschappen worden gedwongen hun land te verlaten en in de stad te gaan wonen, ofwel door regelrecht geweld of omdat ze geen voedsel meer kunnen verbouwen. Sojabonent vragen grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat resulteert in uitputting van de grond, vervuiling van oppervlakte- en grondwater en gezondsheidsproblemen bij mens en dier. Europa's groeiende vraag voor biobrandstof zal dit probleem verder vergroten, omdat sojateelt alleen maar lucratiever wordt. Druk om andere gewassen voor ethanolproductie te introduceren zal de agrarische grenzen nog verder de bossen induwen. Als de EU de brandstofverplichtingen gaat invoeren, zal de daaruit voortvloeiende uitbreiding van de intensieve landbouw leiden tot ecologische en sociale verwoesting in heel Latijns-Amerika".

Sojaprijzen worden verwacht te stijgen, niet alleen door een grotere vraag voor biodiesel, maar ook doordat andere plantaardige olieen meer en meer gebruikt zullen gaan worden voor dit doel en boeren in de VS steeds meer overstappen van soja op mais voor ethanolproductie.

De Open Brief roept op tot krachtige maatregelen die Europa's uitstoot van broeikasgassen zullen verminderen ­ geen biobrandstoftargets, maar echte inperkingen in energie- en brandstofverbruik, en steun voor echte duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Als de vraag naar ethanol verder stijgt, zullen hogere maisprijzen ook een stimulans worden voor landen als Brazilie en Argentinie om hun maisteelt uit te breiden, leidend tot nog meer druk op beschikbaar land en ecosystemen.

Contacten buitenland:
Almuth Ernsting, Biofuelwatch, Tel +44-1224-324797 of +44-1224-553195 Anthony Jackson, Munlochy Vigil, +44-1381-610740
Stella Semino, Grupo de Reflexion Rural, +45-46325328 Andrew Boswell, Biofuelwatch, T: +44-1603-613798, +44-7787127881;

Gezamenlijk persbericht van:
Rettet den Regenwald : http://www.regenwald.org
Munlochy Vigil : http://www.munlochygmvigil.org.uk GRR Argentina : http://www.grr.org.ar
Biofuelwatch : http://www.biofuelwatch.org.uk

Watch Indonesia : http://home.snafu.de/watchin/Index-engl.htm

Voor commentaar in Nederland:
Nina Holland, Corporate Europe Observatory, tel. 06-30285042, nina@corporateeurope.org

Zie ook commentaar op rapport duurzame energie Cie Cramer: http://www.gentech.nl/index.php/article/articleview/136/1/4/

Noten:

1.In November 2006 hebben meer dan 100 organisaties en individuen een petitie bij de Verenigde Naties ingediend 'Biofuels: A Disaster in the Making' http://www.wrm.org.uy/actors/CCC/Nairobi/Disaster_Making.html .
2. In January 2007 schreven honderden Latijns-Amerikaanse groepen uit vijf grote netwerken aan de EU de eis 'We Want Food Not Biofuels' http://tinyurl.com/26ed49

3. De indonesische NGO Sawit Watch diende haar eigen verklaring in bij de EU met de waarschuwing dat "Palm oil for biofuels increases social conflicts and undermines land reform in Indonesia'.
4. Voor gegevens over de snelle uitbreiding van sojateelt in Zuid-Amerika als gevolg van werelwijde vraag naar oliehoudende zaden, zie http://www.fao.org/docrep/009/j8126e/j8126e05.htm
5. Voor gegevens over het verband tussen de snelheid van ontbossing in de Amazone en de prijs van soja, zie
http://news.mongabay.com/2006/0919-amazon.html