Gemeente Den Haag

Toneelgezelschap het Nationale Toneel (NT) viert vandaag (woensdag 7 maart 2007) dat het hoogste punt van haar nieuwe gebouw wordt bereikt. Jetta Klijnsma, wethouder van cultuur, werd met een hijskraan letterlijk naar het hoogste punt gebracht en hees daar de vlag.

Het nieuwe gebouw van het NT komt op dezelfde plek als het oude pand: achter de Koninklijke Schouwburg aan de Schouwburgstraat. Het gebouw biedt ruimte aan twee repetitieruimtes, waarvan een ook als uitvoeringszaal dienst kan doen. Daarnaast komen er een aantal kantoren, een grote rekwisietenopslag en nieuwe werkplaatsen, onder meer voor licht en geluid. Er wordt bovendien een nieuwe verbinding met de Koninklijke Schouwburg gemaakt, zodat het mogelijk is binnendoor van het ene naar het andere pand te gaan.

De dienst OCW van de gemeente Den Haag is eigenaar van het pand en opdrachtgever van het nieuwbouwproject. Het Ingenieursbureau Den Haag verzorgde de projectleiding, het Haagse architectenbureau Atelier Pro tekende voor het ontwerp.

De bouwwerkzaamheden zijn in mei 2006 van start gegaan met de sloop van het oude pand. De planning is dat het NT in augustus terecht kan in haar nieuwe gebouw, dat gehuurd wordt van OCW/Vastgoed. Tot die tijd maakt het gezelschap gebruik van ruimtes in een kerk, een leegstaande school en Theater aan de Haven in Scheveningen.

Het NT is één van de grote Nederlandse toneelgezelschappen, gevestigd in Den Haag en wordt gesubsidieerd door de gemeente en het Rijk. De thuisbasis van het NT is de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar de meeste voorstellingen gespeeld worden. Daarnaast maakt het NT voorstellingen in eigen huis en op locatie.