"We weten alleen dat we niets weten."


Lezingenreeks over paradoxen van wetenschappelijke vooruitgang

WITTEM, 20070213 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert in samenwerking met Fontys Hogeschool voor Theologie en Pastoraat op 7, 15, 22 en 29 maart 2007 in de Kloosterbibliotheek te Wittem de lezingenreeks Grenzeloos ver, grenzeloos dichtbij. Wetenschap over mens, materie en kosmos. In deze lezingenreeks komen de ontwikkelingen in vier wetenschapsgebieden aan bod die sterk laten zien hoeveel we nog niet weten. De wetenschapsgebieden zijn: cognitieve neurowetenschappen, kosmologie, nanowetenschappen en kunstmatige intelligentie. Sprekers zijn o.a. Govert Schilling en Sylvia Speller. De avonden duren van 19.30 - 21.45 uur.

We weten steeds meer van het heelal waarin we leven. Maar we weten vooral steeds beter wat we niet weten. In het zogeheten kosmologische standaardmodel wordt het heelal grotendeels beheerst door donkere materie en donkere energie. Deze zijn onmogelijk te onderzoeken. Dan zijn we dicht bij de filosofische paradox dat we alleen weten dat we niets weten.

Een deskundige presenteert de ontwikkelingen in deze wetenschapsgebieden. Een filosoof gaat vervolgens in op de consequenties voor ons begrip van mens, materie en kosmos.

PROGRAMMA
Wittem
Kloosterbibliotheek
Wittemer Allee 32
Tijd: 19.30 - 21.45 uur
Gespreksleider: dr. Sjaak Koenis, filosoof, Universiteit Maastricht

datum spreker thema
woensdag 7 maart: Marijn Franx en Govert Schilling, Kosmologie
donderdag 15 maart: Pieter Medendorp en Maureen Sie, Cognitieve neurowetenschappen
donderdag 22 maart: Sylvia Speller en Luca Consoli, Nanowetenschap
donderdag 29 maart: Catholijn Jonker en Hans Dooremalen, Kunstmatige intelligentie



Meer informatie en inschrijving via de website www.ru.nl/grenzeloosver via e-mail info@soeterbeeck.ru.nl. of per telefoon (024) 361 55 55.





Soeterbeeck Programma