Publiek-private samenwerking in hergebruik van bagger


4e Europees Congres stichting Reused in Antwerpen

LEUSDEN, 20070307 -- De stichting REUSED pleit er reeds jaren voor dat het hergebruik en de verwerking van verontreinigde baggerspecie alleen in PPS constructies effectieve en duurzame oplossingen geeft. Ook Nederland kan leren van ervaringen van haar buurlanden op het 4e Europese Congres in Antwerpen over het hergebruik van bagger in een publiekprivate samenwerking.

De stichting REUSED (voorheen Klasse 4) heeft in de afgelopen 17 jaar meermalen gepleit voor een rigoureuzere aanpak van de verwijdering en verwerking tot bouwstof van de verontreinigde baggerspecie. Helaas komt dit in Nederland niet of nauwelijks van de grond. In onze buurlanden, Duitsland, België en zelfs in Engeland is dit wel het geval.

Dat is dan ook de reden dat REUSED op 20-22 juni een congres in Antwerpen organiseert om te laten zien hoe met name de Vlaamse overheid het probleem van verontreinigde baggerspecie oplost in nauwe samenwerking met marktpartijen. Ook worden bijdragen verwacht uit diverse andere Europese landen die al verder zijn met hun publiekprivate aanpak dan in Nederland. Daarbij zal blijken dat niet altijd de "goedkoopste" korte termijn oplossing de meest duurzame is. In dit congres zal het accent liggen op hoe de samenwerking in die landen gestalte krijgt, om daarmee aan te tonen dat dit ook in elders mogelijk is.

Naast bijdragen van de zijde van de kant van overheden, in betrekking tot regelgeving, samenwerking met marktpartijen en zelfs politieke invalshoeken, zullen thema's als de nieuwe Europese Kaderrichtlijn Water, Internationale samenwerking, Research programma's, Bagger meet- en verwerkingstechnieken en ten slotte een aantal concrete projecten in Europa worden opgevoerd en ter discussie gesteld worden.

Het congres vindt plaats in het Havenhuis van Antwerpen in nauwe samenwerking met de Haven van Antwerpen en een aantal andere sponsors. Er is een haven rondvaart gepland met bezoek aan diverse verwerkingslocaties.

Meer informatie op: www.reused.nl
klik op activiteiten





stichting Reused, Ing. L.B. Oost, voorzitter