Aanpak wateroverlast in polders


DELFT, 20070307 -- De waterschappen zijn druk bezig met het uitvoeren van maatregelen om de wateroverlast door hevige neerslag te beperken. Om de polders op orde te krijgen en te houden (rekening houdend met klimaatswijzigingen en veranderingen in de ruimtelijke ordening) zullen de regionale waterbeheerders de komende jaren enkele miljarden euro's investeren. Op 19 maart a.s. promoveert Olivier Hoes aan de Technische Universiteit Delft op een onderzoek naar de doelmatigheid van deze maatregelen. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met adviesbureau Nelen & Schuurmans.

Gebleken is dat de 27 waterschappen in Nederland verschillende normeringmethoden hanteren om maatregelen te onderbouwen. Bovendien blijkt nut en noodzaak van veel kostbare maatregelen in de huidige praktijk niet te worden aangetoond. Hierdoor bestaat de kans dat honderden miljoenen euro's niet effectief worden geïnvesteerd.

Olivier Hoes heeft een risicomethode ontwikkeld, waarmee de kosten en de baten van voorgenomen maatregelen op een eenduidige manier kunnen worden bepaald. De methode is inmiddels door een aantal waterschappen toegepast met verassende uitkomsten.

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft haar hele beheersgebied met deze nieuwe methode geanalyseerd en op basis van de resultaten een groot aantal voorgenomen maatregelen herzien. Het gewenste beschermingsniveau tegen wateroverlast kan zodoende worden gerealiseerd voor minder dan 50% van de oorspronkelijk geraamde investeringskosten van 280 miljoen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ir. Olivier Hoes, telefoon 030-2330200 of 06-19216605.





Ingezonden persbericht