Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Nieuwsbrief

Uit De Baarsjes,

Donderdag 8 maart 2007

| | |

Inclusief gymzaal
Bestuur kiest voor behoudvariant Chassékerk
Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes stelt de stadsdeelraad voor de Chassékerk te behouden en een voorlopig ontwerp uit te laten werken. Het programma hiervoor bestaat uit 20 tot 30 eenheden voor begeleid wonen, maatschappelijke voorzieningen en een gymzaal. Tijdens een inloopavond op 8 februari heeft het stadsdeel drie behoudvarianten aan de buurt gepresenteerd. Op dezelfde inloopavond werden door de Parochie, in samenwerking met Ymere, ook twee sloopnieuwbouw varianten getoond. Op de avond en via een internetpeiling onder Baarsjesbewoners, kwam een voorkeur voor behoud van de kerk in beeld. Het bestuursvoorstel staat voor 20 maart op de agenda van de raadscommissie Wonen en is voor 27 maart geagendeerd in de Stadsdeelraadvergadering. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 046.

Stadsdeel stemt in met rapportage Verdellen én start Bibob-onderzoek De Baarsjes verleent bouwvergunning Westermoskee
Stadsdeel De Baarsjes verleent vrijstelling en bouwvergunning voor het realiseren van de Westermoskee. De negen ingediende zienswijzen gaan niet in op de moskee, of niet op de bouw van de moskee of zijn ruimtelijk niet relevant.

Bij het verlenen van de vrijstelling en de bouwvergunning voor de Westermoskee start op verzoek van het stadsdeel een Bibob-onderzoek naar de financiële positie van Manderen b.v. Zoals ook in de verleende bouwvergunning is opgenomen, kan - volgens artikel 59 van de Woningwet - een Bibob-onderzoek leiden tot het alsnog intrekken van de bouwvergunning.

Arthur Verdellen heeft deze week ook zijn verkennend onderzoek afgerond rond het Westermoskee-project. De voor het stadsdeel belangrijkste conclusie uit de rapportage is dat de verhoudingen tussen woningcorporatie Het Oosten en Manderen b.v. zodanig zijn verstoord dat een vruchtbare samenwerking niet meer mogelijk lijkt. Geadviseerd wordt om beide partijen afscheid van elkaar te laten nemen, het liefst via een knip in de plannen. Hiermee wordt bedoeld dat Het Oosten de woningen bouwt en Manderen b.v. de moskee. Verdellen adviseert deze scheiding zorgvuldig te laten verlopen en te laten begeleiden door bijvoorbeeld een mediator. Het stadsdeel deelt onverkort de aanbevelingen en conclusies van Verdellen.

Het stadsdeel betreurt het dat het niet mogelijk lijkt dat partijen gezamenlijk verder werken aan de realisatie van het gehele project. Nu dit niet mogelijk is, beperkt het stadsdeel zich tot zijn wettelijke taak, namelijk het scheppen van de voorwaarden waaronder beide partijen hun deel van het project afzonderlijk kunnen realiseren. Echter, in de zakelijke afwikkeling is het stadsdeel geen partij. Het stadsdeel beperkt zich tot zijn rol van vergunningverlener en verantwoordelijke voor de inrichting van de openbare ruimte.

Voorts zal het stadsdeel, zodra het moskeebestuur een maatschappelijk actieplan geformuleerd heeft, opnieuw een dialoog met dit bestuur starten met als doel de band tussen de moskee en de samenleving te versterken en op die manier de steeds beoogde maatschappelijke verankering van de moskee te bewerkstelligen.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Ook voor grote gezinnen met een laag inkomen
Wonen in De Baarsjes
De doorstroming afremmen, het woon- en investeringsklimaat en de woonomgeving kwalitatief verbeteren, zorgen dat ook ouderen in het stadsdeel kunnen blijven wonen op het moment dat zij speciale aandacht en zorg nodig hebben én aandacht voor de huisvesting van grote gezinnen met een laag inkomen. Dat zijn de belangrijkste speerpunten in de conceptnota Wonen in De Baarsjes 2007 die door het Dagelijks Bestuur is vastgesteld. Het Dagelijks Bestuur wil dat De Baarsjes een aantrekkelijke buurt blijft om in te wonen. Inzet is om bewoners langer voor het stadsdeel te behouden. Dat, zo schrijft het Dagelijks Bestuur in de conceptnota, zorgt namelijk voor een verdere verbetering van het leefklimaat en verhoogt zo het draagvlak voor voorzieningen. Er bestaat een positieve wisselwerking tussen langer wonen en verbetering van het leefklimaat, doordat het ook de betrokkenheid van de bewoners bij de buurt vergroot. Het stadsdeel kan van zijn kant dat klimaat met gerichte investeringen ook verbeteren. Die investeringen richten zich vooral op het aanschrijven van particuliere eigenaren om hun bezit te verbeteren en te investeren in de openbare ruimte. De conceptnota komt 20 maart in de raadscommissie Wonen aan bod. Daarna is het woord aan de bewoners en komt de nota in de inspraak. De vaststelling van de nota Wonen zal naar verwachting dit najaar plaatsvinden. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, tel. 06 1241 8810.

Opknapbeurt Jan Evertsenstraat maandag van start
De afgelopen week zijn de voorbereidingen getroffen, nu kan het echte werk beginnen. Maandagochtend 12 maart om 11.00 uur wordt de opknapbeurt van de Jan Evertsenstraat officieel gestart door Ab Cherribi, portefeuillehouder Stadsdeelwerken en Gerrie Sierat, voorzitter van de winkeliersvereniging Berlage Passage. Om de verkeersveiligheid te verbeteren komen er vrijliggende fietspaden. De trottoirs krijgen nieuwe tegels. Tegelijk vervangt het Gemeente Vervoer Bedrijf de tramrails en werkt Waternet aan de riolering. Zo kan alles in één keer gedaan worden en gaat de straat maar één keer open. Op de Jan Evertsenstraat 89A is een informatiewinkel waar bewoners terecht kunnen voor informatie en met vragen en klachten over de werkzaamheden. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, tel. 06 1241 8810.

Verwijderen van fietswrakken
De milieupolitie in De baarsjes houdt tot en met 2 april een (tweede) fietswrakken-opruimactie. In de Postjesbuurt en de Mercatorbuurt (omsloten door de Baarsjesweg, Surinamestraat, Surinameplein, Postjeskade, Orteliuskade, Jan Evertsenstraat en de Admiralengracht) worden fietsen die als fietswrak worden aangemerkt, verwijderd en opgeslagen bij de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale (AFAC). De Milieupolitie zal alle fietsen die als fietswrak worden aangemerkt voorzien van een sticker. Eigenaren kunnen hun fiets dan nog weghalen. Na minimaal drie dagen worden gestikkerde fietsen door de milieupolitie verwijderd. Gedurende twee weken na beëindiging van de opruimactie kunnen eigenaren die vermoeden dat hun fietswrak in beslag is genomen, contact opnemen met de Milieupolitie. Eventuele schade aan fietswrakken/sloten worden niet vergoed. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, tel. 06 1241 8810.

Oproep
Leuke ideeën voor autoloze zondag?
Amsterdam is dit jaar weer één dag autovrij: op zondag 23 september van 9 tot 17 uur kan er geen verkeer de stad (binnen de ring) in. De gemeente wil op deze dag het lopen, fietsen en reizen met openbaar vervoer stimuleren. Op deze dag zijn er verschillende evenementen, zoals de Dam tot Damloop, het Amsterdams Straatvoetbaltoernooi en een zonnebloemgroeiwedstrijd voor basisscholieren. Heeft u een leuk idee voor een evenement in De Baarsjes? Als u voor 1 juli uw idee meldt op www.autovrijedag.amsterdam.nl maakt u kans uw idee ook ten uitvoer te kunnen brengen. Uw idee komt op een plattegrond op de site te staan met een overzicht met ideeën voor de hele stad, en u kunt later ondersteuning krijgen bij het uitvoeren van uw idee. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer Informatie: Edwin Raap, tel. 06 1241 8810.

Uit de stadsdeelraad

Raad wil meer inzicht in tarieven stadsdeel
Leden van de stadsdeelraad De Baarsjes willen meer inzicht in de kosten die het stadsdeel maakt voor bijvoorbeeld een vergunning voor het kappen van bomen, een bouwvergunningen of een evenementenvergunning. De raadsleden willen duidelijkheid of bewoners en bedrijven niet te veel of te weinig betalen. De Rekenkamer Amsterdamse Stadsdelen concludeerde een maand geleden in een onderzoek dat er behoorlijke verschillen zijn in de tarieven van acht Amsterdamse stadsdelen. De Baarsjes scoort op de meeste van die tarieven redelijk gemiddeld. De Rekenkamer constateert echter wel dat de administratie van De Baarsjes niet goed op orde is en dat onduidelijk is of De Baarsjes wel kostendekkend werkt met de tarieven voor vergunningen. Raadsleden trokken zich afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissie Middelen de kritiek van de Rekenkamer aan. De administratie moet volgens alle partijen worden verbeterd. PvdA, GroenLinks en VVD willen van het Dagelijks Bestuur meer duidelijkheid over wat nu precies de kosten van de vergunningen zijn. Ook willen ze weten welke op welke vergunningen het stadsdeel nu geld toe moet leggen en op welke het geld verdient. D66 vroeg zich hardop af of het principe van kostendekkende tarieven voor bepaalde vergunningen niet moet worden losgelaten. Het Dagelijks Bestuur zal de raadscommissie in april laten weten wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van het kostendekkend maken van de tarieven.

Raadscommissie praat over toekomst buurtoverleggen De raadscommissie Stadsdeelwerken praat dinsdag 13 maart over de toekomst van de buurtoverleggen. Op dit moment zijn er in de vier buurten in De Baarsjes per jaar vier overleggen tussen buurtbewoners en stadsdeelbestuurders. De opkomst daarvoor is nogal wisselend; soms zit de zaal vol en soms komt er bijna niemand. Daarnaast zijn er buurtbudgetten; per buurt is er jaarlijks 4500 euro beschikbaar om ideeën en voorstellen van bewoners uit te voeren. De raadscommissie discussieert dinsdag over hoe het verder moet met de buurtoverleggen en de buurtbudgetten. De vergadering van de raadscommissie op 13 maart begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden via griffie@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

|Maart        |                                         |             |
|Dag & tijd   |Wat is er te doen                        |Waar         |
|Donderdag 8  |Borrel voor AUB'ers: adoptanten          |De Tagerijn  |
|maart        |afvalcontainers.                         |Balboastraat |
|17.30 - 19   |Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl.    |18           |
|uur          |                                         |             |
|             |                                         |             |
|Donderdag 8  |Discussieavond en presentatie producten  |De Hudsonhof |
|maart        |van welzijnsorganisaties in De Baarsjes  |             |
|18.30 - 22   |m.b.t. minder validen. Organisatie:      |Hudsonhof 1  |
|uur          |Stichting Gehandicapten Platform De      |             |
|             |Baarsjes, stgpb@chello.nl.               |             |
|             |                                         |             |
|Zaterdag 10  |Buurtarchiefdag                          |Buurtpunt    |
|maart        |O.a. tentoonstelling, dialoogtafels en   |Ortelius     |
|13 - 16.30   |oud-Hollandse liedjesfestival. Meer info:|Willem       |
|uur          |www.historischarchiefdebaarsjes.nl.      |Schoutenstraa|
|             |                                         |t 48         |
|             |                                         |             |
|10 - 31 maart|Schilderijen van Albertin Lykles         |Art & Nature |
|             |Officiële opening: 10 maart, 17-19 uur.  |             |
|             |Open: zaterdag 13 - 17 uur.              |Admiraal de  |
|             |                                         |Ruijterweg 9 |
|             |                                         |             |
|             |                                         |             |
|Zondag 11    |Rondvaart Internationale Vrouwendag      |Steiger      |
|maart        |Meer info: kantara@live.nl en            |Stadhouderska|
|11.30 uur    |http://baarsjes.amsterdammers.net/agenda.|de tegenover |
|             |                                         |Rijksmuseum  |
|             |                                         |             |
|Zondag 11    |Eten met de buurt: buurtfeest Does-,     |De Havelaar  |
|maart        |Tromp- en Geuzenbuurt. Meer info:        |Douwes       |
|11.30 - 14.30|www.etenmetdebuurt.nl.                   |Dekkerstraat |
|uur          |                                         |2            |
|             |                                         |             |
|Zondag 11    |Bijeenkomst over 'Respect in De          |De Tagerijn  |
|maart        |Baarsjes'. Geef jouw mening over hoe het |Balboastraat |
|16 - 18 uur  |beter kan.                               |18           |
|             |                                         |             |
|12 t/m 31    |Schilderkunst door Maroesja Lacunes en   |De Stoker    |
|maart        |Svetlana Tiourina. Open dinsdag -        |Witte de     |
|             |zaterdag, 11-17 uur en op afspraak 020   |Withstraat   |
|             |612 3293. Meer info: www.destoker.nl.    |124          |
|             |                                         |             |
|Dinsdag 13   |Vergadering Raadscommissie               |Stadsdeelkant|
|maart        |Stadsdeelwerken                          |oor          |
|             |Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl.    |Baarsjesweg  |
|             |                                         |224          |
|             |                                         |             |
|Woendag 14   |Tentoonstelling: Het NachtLichtmuseum van|Illuseum     |
|maart 19 uur |Gabriela Leon (Mexico) Meer info:        |Witte de     |
|             |www.illuseum.com, illuseum@gmail.com.    |Withstraat   |
|             |                                         |120          |
|T/m 16 maart |Tennis-instuif: 21+                      |Jan van      |
|11.45 - 12.45|Iedere vrijdag. Info:                    |Galenhal     |
|uur          |sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl.    |Jan van      |
|             |                                         |Galenstraat  |
|             |                                         |250          |
|             |                                         |             |
Publicaties

Het overzicht van alle publicaties vindt u ook op http://debaarsjes.blogspot.com.

21 februari

Echo
Openbare ruimte. Kop: 'Van Speijkstraat' (p. 1). Wethouder Ab Cherribi overhandigt de 'huissleutels' van het nieuwe vrijetijdscentrum alvast aan de toekomstige huurders. De officiële opening is gepland voor 21 maart. Westermoskee. Kop: 'Negatieve google-hits Westermoskee' (p. 5, opening met foto). Stand van zaken in Westermoskee-dossier, inclusief verslag raadsbrede cie.-vergadering. Activiteiten. Kop: 'Carnaval in De Baarsjes' (p. 5, met foto). Bericht over het carnavalsfeest op het Mercatorplein.

Amsterdam Weekly, Promotie. Kop: 'Get into the act at De Baarsjes shiny new centre' (p. 1, 6, 7 en 8.) Vier pagina's (inclusief gehele cover) over Het Sieraad. Citaat Ab Cherribi: 'We give the building back to the city.'

Nul20, Promotie. Kop: 'Lunchen bij Confusion, dorpse warmte'. Positieve recensie van Confusion.

22 februari

Metro, Onderwijs. Kop: 'Wethouders niet verbaasd over DMO-rapport' (p. 19). Godfried Lambriex reageert op het DMO-rapport dat stelt dat allochtone leerlingen vaak een te laag schooladvies krijgen. Citaat: 'Voor veel leerkrachten is het lastiger de potentie van een allochtone leerling in te schatten door het taalprobleem en het communicatieprobleem met de ouders. Maar het is niet goed dat dit gebeurt en we gaan uitzoeken wat er aan de hand is.'

de Volkskrant, Onderwijs. Over het DMO-rapport, geïllustreerd met een foto van leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool de Roos.

23 februari

Apeldoornse Courant (en andere), Bestuur. Kop: 'Trage opmars naar hoogste bestuur'. Over de overstap van Aboutaleb en Albayrak. Citaat wethouder Ab Cherribi: 'Door niet-westerse allochtonen terug te zien in de bovenste bestuurslaag, schep je het gevoel dat iedereen, ongeacht komaf, kan bijdragen aan dit land.'

24 februari
Parool, Sport. Kop: 'Multicultivoetbal Mercatorplein' (p. 19). Verslag van het voetbaltoernooi op het Mercatorplein. Citaat Verburg: 'Voetbal is leuk, maar het belangrijkste is de nabespreking. Dan leren we elkaar allemaal wat beter kennen.' Parool, Chassékerk. Kop: 'Als God uit de kerk verdwijnt' (p. 6). Over de toekomst van leegstaande kerken.

26 februari
Parool, Onderwijs. Kop: 'Vooral gelovigen drinken melk' (p. 12) Schoolmelk-onderzoek toont aan: vooral in De Baarsjes is schoolmelk niet populair.

27 februari
Metro, Openbare ruimte. Kort bericht (p. 16) over opknapbeurt Jan Evertsenstraat.

28 februari
Telegraaf, Openbare ruimte. Kop: 'West op slot door vele wegopbrekingen' (p. 31). Ook aandacht voor (het waarom van) opknapbeurt Jan Eef.

Echo
Sport. Kop: 'Thuiswedstrijd voor De Baarsjes' (p. 1, opening en foto). Aandacht voor het voetbaltoernooi op het Mercatorplein. Arco Verburg doet de aftrap. Integratie. Kop: 'Workshop discriminatie' (p. 1). Oproep om mee te doen aan de workshop discriminatie, georganiseerd door het Meldpunt Moslimdiscriminatie. Coffeeshop. Op: 'Op naar Breda' (p. 1). Stadsdeelvoorzitter Verburg gaat naar Breda en laat zich voorlichten over het coffeeshopbeleid aldaar. Openbare ruimte. Kop: 'Sleutel overhandigd VTC' (p. 7, met foto). Ab Cherribi overhandigt de sleutel van het VTC. Veiligheid. Kop: 'Hennepplantage'(p. 17). Politie rolt een hennepplantage op in de Van Rensellaerstraat.

Amsterdams Stadsblad.
Ondernemers. Kop: 'Informatiewinkel over werkzaamheden' (p. 3). Kort bericht over opening infowinkel Jan Evertsenstraat i.h.k. van de grote opknapbeurt van de straat. Veiligheid. Kop: 'Wietplantage ontdekt na stroomstoringen' (p. 3). Kort bericht over oprollen hennepplantage in de Van Rensellaerstraat. Sport. Kop: 'Stroopwafels en voetbal bij 'National Dutch Day' (opening p. 3 met foto). Arco Verburg geeft aftrap. Promotie. Kort bericht over welkomstborden in De Baarsjes.

2 maart

RTVNH (radio). Milieu. Ab Cherribi licht luchtkwaliteit-verhaal toe.

4 maart
AT5 journaal. Veiligheid. Politie meldt dat criminele jongeren in harde misdaad terecht komen. Mercatorpleinrellen worden genoemd. Arco Verburg legt uit dat wij in De Baarsjes goed zicht hebben op criminele jongeren. RTVNH (televisie), Veiligheid. Idem als boven

5 maart tot en met 7 maart
Westermoskee. Een greep uit de wederom overweldigende publiciteit rond de Westermoskee. de Volkskrant. Kop: 'Volop zwart geld bij Milli Görüs '(p. 1 en 3). Turken hebben massaal geïnvesteerd in Turkse 'groenfondsen'. De beleggingsbedrijfjes gingen na het incasseren van het geld snel failliet. Citaat: 'Hierdoor zijn honderden Turkse families naar de rand van de afgrond gedreven', zegt voorzitter El Uzel van de Turkse stichting Turkeli. Uit schaamte, onderlinge solidariteit en gevreesde problemen met de Nederlandse fiscus zou 'het drama' volgens Uzel zijn geheimgehouden.' Verslaggever meldt dat Uzel en anderen een bezwaarschrift hebben ingediend bij het stadsdeel met daarin het verzoek e.e.a. tot de bodem uit te zoeken en tot die tijd geen vergunning te verlenen. Citaat: 'Jarenlang is de moskee misbruikt als illegaal wisselkantoor en ruimte voor duistere bedrijfjes', aldus de schriftelijke klacht.'

Op dinsdag komt de Volkskrant met een vervolg op dit verhaal. Kop: 'Turkse migranten massaal opgelicht' (p. 1). Rode draad: 400 duizend Turken investeerden in 'groene fondsen'. Spin in het web: Milli Görüs. Ook in de moskee in De Baarsje sis opgeroepen te investeren in dit soort fondsen. De berichtgeving wordt door alle regionale media opgepakt en overgenomen. De AFM start zelfs een onderzoek naar de vermeende financiële malversaties. Aandacht in o.a. de Volkskrant, op RTVNH en AT5. Als ook in het Parool, Metro, Financieel Dagblad, Trouw, NRC Handelsblad, Elsevier, TurksNL.net , PZC, NOS enzovoorts. Woensdag verleent het stadsdeel de bouwvergunning voor de moskee, maar koppelt hieraan een Bibob-onderzoek naar de financiële gang van zaken bij Manderen. Daarbij neemt het Dagelijks Bestuur alle bevindingen van verkenner Arthur Verdellen over. NRC Handelsblad kopt: 'Stadsdeel bekijkt financiën moskee'(p. 3). Het bericht komt in vele media als ook op internet terecht. O.a. op televisie en op de radio. Arco Verburg geeft een toelichting. (AT5, RTVNH, BNR Nieuwsradio, AmsterdamFM enzovoorts.) In kranten (Parool, Metro, AD, Cobouw, Financieel Dagblad enzovoorts) en op internet, o.a. in::

http://www.nrc.nl/binnenland/article651261.ece/Stadsdeel_Baarsjes_bekijkt_financien_moskee

http://www.parool.nl/nieuws/2007/MRT/07/ams4.html

http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/142472/index.html

http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=10559

http://www.refdag.nl/artikel/1294226/Stadsdeel+De+Baarsjes+onderzoekt+Westermoskee.html

http://www.ad.nl/amsterdam/article1153758.ece

http://www.telegraaf.nl/binnenland/59891801/Stadsdeel_De_Baarsjes_onderzoekt_Westermoskee.html

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article404096.ece/Stadsdeel_De_Baarsjes_onderzoekt_Westermoskee

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.
---- --