Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Neede- grote brand in bedrijfsverzamelgebouw              |
Een grote brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Bedrijfsweg in Neede heeft donderdag (08/03) voor een aanzienlijke brandweerinzet gezorgd. Gedurende de brand moesten zo'n 140 mensen van aangrenzende bedrijven en twee woningen hun pand verlaten. Het merendeel werd tijdelijk opgevangen in de brandweerkazerne. Inmiddels is men bezig met het nablussen.

De brand in het 1000 m2 grote bedrijfspand werd omstreeks 10.50 uur gemeld. Het vuur woedde in het uit twee gedeelten bestaande gebouw waarin een aannemer en een bedrijf voor tentoonstellingsmateriaal zijn gevestigd. Door de hevige vuurbelasting in het pand en instortingsgevaar was het niet mogelijk om het zeven jaar oude pand te betreden. De brandweer heeft zich lange tijd beperkt tot het nathouden van aangrenzende panden.

Het bedrijventerrein werd ruim afgezet en de brandweer, politie en ghor (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen) schaalden op, mede in verband met de te treffen maatregelen voor de werknemers van aangrenzende panden en bewoners van twee woningen. De bij tijden hevige rookontwikkeling zorgde ervoor dat het merendeel van deze mensen naar de brandweerkazerne werd geëvacueerd. In totaal hebben 140 mensen hun pand moeten verlaten. Slechts enkele mensen hebben daar tot aan het eind van de middag verbleven. Door de rook leken drie mensen onwel te zijn geworden, maar dit viel achteraf mee.

Het vuur werd bestreden door personeel van de brandweerkorpsen uit Neede, Borculo, Winterswijk (hoogwerker) en Lichtenvoorde (ongeveer 60 mensen) en woedde lange tijd inpandig. Vanuit Doetinchem en Apeldoorn werden een commandowagen en een verbindingswagen ingezet. Toen rond 14.00 uur een deel van het dak instortte, ontstond een uitslaande brand, die echter snel onder controle was.

Inmiddels had de burgemeester van Berkelland zich ook ter plaatse over de omvang van de brand laten informeren. De brand zorgde ook voor de nodige publieke belangstelling.

Nadat rond 15.10 uur het sein brand mester was gegeven kon met het nablussen worden begonnen. Hiervoor werd een tweede hoogwerker vanuit Enschede ingezet. Aan het begin van de avond denkt men de brand geblust te hebben. Over de omvang en de oorzaak is nog niets bekend. Einde
---


---


---

---- --