NEN


Intelligente elektriciteitsnetten

donderdag 8 maart 2007, 14:01

Dat de energievoorziening er in de nabije toekomst anders zal uitzien, is wel duidelijk. Decentrale opwekkers, zoals zonnepanelen, windturbines en micro-warmtekrachtinstallaties, zullen een grotere rol gaan spelen. Dit vraagt onderzoek naar 'slimme' netten, waarvoor SenterNovem 4 miljoen ter beschikking heeft gesteld aan de TU Eindhoven. Een slim of intelligent net moet zelfsturend en adaptief zijn.

Tijdens een in februari gehouden presentatie van onderzoeksonderwerpen in het kader van het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma ElektroMagnetisch Vermogenstechniek (IOP-EMVT) stond decentrale stroomopwekking centraal. Deze energiebronnen voorzien al voor 25 procent in de elektriciteitsbehoefte in Nederland. Die stroom komt van tuinders met wkk-installaties, zonnepanelen, windturbines en - in de nabije toekomst - van micro-wkk cv-ketels in huishoudens. Grote elektriciteitscentrales leveren circa 60 procent, de resterende 15 procent is import. Geen eenrichtingsverkeer meer dus, waarmee elektriciteit naar huishoudens werd getransporteerd.

Potentieel probleem
Decentrale opwekkers leveren een potentieel probleem op, want de grilligheid van het stroomaanbod uit alternatieve bronnen is veel groter. "Bij die decentrale opwekking is het de kunst om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen", aldus prof. dr. ir. Jan Blom van de faculteit Elektrotechniek van de TU Eindhoven. "In een wijk met zonnepanelen en windturbines kun je een vraag/aanbodevenwicht bereiken door slimme meters te gebruiken."
Blom benadrukt dat de essentie van het intelligente net is dat het zelfsturend en adaptief is. "In die zin lijkt het op internet. Dit in tegenstelling tot de huidige centrale sturing van het elektriciteitsnet via een bedrijfsvoeringcentrum."

Onderzoek TU/e
De Technische Universiteit Eindhoven ontvangt in het kader van het IOP-EMVT 4 miljoen subsidie voor onderzoek naar 'slimme' elektriciteitsnetten. In zes projecten richt de universiteit zich op het vergroten van de intelligentie van elektriciteitsnetten om storingen te voorkomen. De twee projecten die direct te maken hebben met decentrale energieopwekking, zijn intelligente energiehuishouding op wijk- en woningniveau en kortsluitgedrag en beveiligingen in distributienetten met een hoge penetratie decentrale opwekkers. De besturing van een elektriciteitsnetwerk met veel decentrale energieopwekkers moet hiervoor een stuk flexibeler en intelligenter worden. In de universiteitslaboratoria wordt voor experimenten een complete toekomstige elektriciteitsvoorziening op woning- en wijkniveau nagebouwd om het gedrag van het netwerk te kunnen monitoren.

Bron: Technisch WeekBlad / Energie 360º

Normen over dit onderwerp zijn nog in ontwikkeling. Er wordt gewerkt aan NTA 8130 voor slimme meters, NEN-EN 50438:2004 Ontw. 'Eisen voor het aansluiten van microwarmtekrachtcombinaties op het openbare laagspanningsnet' en NEN-EN 15316-4-4:2005
Ontw. 'Verwarmingssystemen in gebouwen - Berekeningsmethode van systeem energiebehoefte en systeem rendementen - Deel 4-4: Warmteopwekkers voor ruimteverwarming, de prestatie en kwaliteit van warmtekrachtinstallaties'.