GroenLinks

GroenLinks pleit voor Europese top internationale vrouwenrechten

8 maart 2007

GroenLinks pleit samen met de Europese groene fractie voor een Europese top over internationale vrouwenrechten. Vrouwenrechten staan op veel plaatsen in de wereld voortdurend onder druk. Europa en Nederland moeten zich harder inspannen om vrouwen sociaal-economisch, politiek en seksueel zelfstandig te laten worden.

GroenLinks vraagt vandaag op internationale vrouwendag aandacht voor de vele plekken op de wereld waar vrouwenrechten onder druk staan. Nederland loopt al niet voorop als het gaat om de emancipatie van vrouwen: veel te weinig vrouwen zijn hier economisch zelfstandig. Maar in veel landen zijn vrouwen er een stuk slechter aan toe. Vrouwen zijn vaak slachtoffer van geweld, verkrachting en onderdrukking. Deze week werden bijvoorbeeld in Iran 30 vrouwen opgepakt bij een vreedzame demonstratie. Tientallen vrouwen blijken door hun echtgenoot zonder rechten en bezittingen te worden gedumpt in Marokko.

Nederland en Europa moeten zich er veel harder voor inzetten om vrouwen overal ter wereld de kans te geven hun eigen keuzes te maken. Om economisch zelfstandig te zijn, politiek actief te worden, een eigen levenstijl te kiezen en zelf te beschikken over hun seksualiteit en eventuele voortplanting. GroenLinks wil dat Nederland vrouwen ondersteunt als zij naar school gaan of een eigen bedrijf willen beginnen. Daar is extra geld voor nodig. Er is ook extra geld nodig voor projecten die vrouwen helpen om zelf te beschikken over hun lichaam en seksualiteit. Dat kan helpen om vrouwen te wapenen tegen verkrachtingen, gedwongen huwelijken en tegen de verspreiding van AIDS.

In Cairo hebben de VN afgesproken om zich meer in te spannen voor de seksuele zelfbeschikking van vrouwen. Die afspraken worden stevig tegen gewerkt door de Verenigde Staten, het Vaticaan en door sommige islamitische landen. Het is daarom hoog nodig dat Europa en Nederland zich hier extra voor gaan inzetten. Daarom verzoekt Femke Halsema vandaag in de Tweede Kamer aan de Nederlandse regering om het initiatief te nemen voor een Europese top om de rechten van vrouwen te versterken.

Femke Halsema
Kathalijne Buitenweg