CARICOM veiligheidsvoorzitter keurt fouilleren van ..........


08.03.2007 / 04:38 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Caricom impacs

Caricom impacs

CARICOM veiligheidsvoorzitter keurt fouilleren van politieagenten af

PORT OF SPAIN, Trinidad, March 8 /PRNewswire/ --

Het fouilleren van politieagenten in Barbados door veiligheidsheidsbeambten van de ICC Cricket World Cup (CWC) 2007 is afgekeurd door de Caraïbische ambtenaren die de verantwoordelijk dragen voor de regionale veiligheid van het toernooi.

Voorzitster van het subcomité van CARICOM voor CWC-beveiliging en plaatsvervangend minister-president van Barbados, Mia Mottley, zei dat deze ontwikkeling haar erg verontrust had en benadrukte dat op regionaal vlak al het mogelijke gedaan werd om dit soort incidenten te vermijden.

"Het moet duidelijk zijn dat politieagenten in elke lidstaat van CARICOM bepaalde wettelijke verantwoordelijkheden dragen. Geen enkele overeenkomst kan deze wettelijk verklaarde bevoegdheden veranderen. Dit wordt niet gedoogd," zei ze.

"Ik ben erg teleurgesteld dat zoiets kon gebeuren en hoop dat zoiets zich niet herhaalt en dat CWC ons kan verzekeren dat hun private veiligheidsdienst deze machtsbeperking begrijpt," verklaarde de plaatsvervangende minister- president.

Deze daad is ook afgekeurd door de hoofdcommissaris van Barbados. Het fouilleren van de politieagenten aan het begin van de opwarmingswedstrijd tussen Schotland en Sri Lanka leidde tot algemeen verspreid openbaar protest in dit land.

De plaatsvervangende minister-president benadrukte dat deze handeling van CWC-agenten erg ongeschikt was en niet gesteund wordt.

"De Caraïben treden op als gastheer voor de Cricket World Cup 2007 en de Caraïbische regeringen hebben hier zwaar financieel in geïnvesteerd. Het is erg belangrijk dat dit een succes wordt, maar er moet verstandhouding en erkenning bestaan over de wetten, alsook bepaalde standaarden, procedures en gebruiken. We zullen dit soort behandeling van de politie en andere ordehandhavers niet toestaan, noch aanvaarden. Dit gedrag is onaanvaardbaar," zei ze.

Ze voegde hier aan toe dat er lang voor de aanvang van het toernooi langdurige gesprekken plaatsvonden over deze kwestie tussen lidstaten van CARICOM en ambtenaren van CWC. In deze besprekingen werd de rol en verantwoordelijkheid van de nationale politie verduidelijkt in verband met ordehandhaving alsook de voorrang van de politie boven de rollen van agenten of de private veiligheidsdienst van CWC wat nationale veiligheid in elk gastland betreft. De plaatsvervangende minister-president verklaarde dat de bevoegdheid van de politie een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de nationale wetgeving en dat deze niet genegeerd kan worden.

Ze voegde hier aan toe dat er besprekingen zullen volgen met ambtenaren van CWC om te verzekeren dat zoiets zich niet herhaalt.

Contactpersoon
Rose Blenman
rblenman@caricom.org

+1-246-826-2351

Contact:

Rose Blenman, CARICOM, +1-246-826-2351, of rblenman@caricom.org