Kinderen verklaren feestelijk oorlog aan overgewicht


08.03.2007 / 14:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Happy weight

Happy weight

Kinderen verklaren feestelijk oorlog aan overgewicht

Inwoners van Drenthe zijn het dikst van alle Nederlanders. Maar als het aan de kinderen van basisschool Het Palet in Hoogeveen ligt, komt daar verandering in. Woensdag 14 maart geven groep 5,6,7 en 8 de aftrap voor een nieuwe methode om overgewicht bij kinderen aan te pakken: Happy Weight Kids. Gezond eten moet een feestje zijn, is het idee achter Happy Weight Kids. Het is dan ook niet voor niets dat de aftrap die de kinderen in Hoogeveen gaan meemaken bestaat uit een feestelijke bezigheid: een workshop traktaties maken.

Tegelijkertijd gaan twaalf thuiszorgorganisaties Happy Weight Kids inzetten als methode om overgewicht bij kinderen te voorkomen en te bestrijden. Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met kinderdiëtisten en kan op school gevolgd worden. Maar het is ook geschikt voor individuele kinderen en hun ouders. Het is uitgebreid getest bij kinderen. Uit deze test bleek dat kinderen het programma met veel plezier volgen: ze vinden het leuk om te doen en hebben niet het gevoel met een 'taak' bezig te zijn.

Happy Weight Kids bestaat uit twee delen. Het Kidsdeel is een map en een website met onder meer puzzels, spellen en testjes. Er is ook een Ouderdeel. In twaalf weken kan een ouder precies volgen wat het kind leert. Ouders en kinderen kunnen het programma samen doornemen en daarna in de keuken aan de slag gaan.

Katinka Huiskamp, diëtist van Happy Weight Kids: 'We richten ons speciaal op kinderen van acht tot twaalf jaar. Die worden zich wat bewuster van hun lichaam, pakken makkelijker zelf even wat te eten en staan erg open voor nieuwe dingen. Kun je die groep een gezond eetpatroon aanleren, dan hebben ze er ook in de puberteit en later veel aan'.

Het programma kan thuis worden gevolgd. Voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben werkt Happy Weight samen met 250 diëtisten van de thuiszorg. Consulten bij de diëtist worden vergoed door de basisverzekering. De volgende thuiszorgorganisaties werken al met het Happy Weight Plan: Icare, Evean, Carint, Vérian, Friese Wouden, Het Friese Land, Zuid West Friesland, Thebe, Thuiszorg Mark en Maasmond, Vierstroom, Amant en Thuiszorg Midden Gelderland. Happy Weight Kids is mede mogelijk gemaakt door Icare Ledenvereniging.

Einde bericht