Politie Twente

10 maart 2007

(

Politie Twente werkt mee aan Europees onderzoek naar drugs en medicijnen in het verkeer.

Op zaterdag 10 maart 2007 heeft de politie Twente tussen 10.00 uur en 16.00 uur een verkeerscontrole gehouden op diverse locaties; Hengelosesestraat, Haaksbergerstraat, Deurningerstraat en Gronausestraat, in Enschede.
Tijdens deze controle werd naast alcohol ook een onderzoek gehouden naar drugs en medicijnen in het verkeer. Hierbij namen onderzoekers van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) deel aan de controle. Het onderzoek gebeurde vrijwillig en volstrekt anoniem. Steekproefsgewijs werden bestuurders die door de politie werden gecontroleerd gevraagd of zij aan het onderzoek wilde meewerken.

Doel van het onderzoek is om een representatief beeld te krijgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen onder Nederlandse automobilisten. Ook is het de bedoeling om met dit onderzoek vast te stellen hoe gevaarlijk het rijden onder invloed van deze stoffen is. Dat gebeurt door het drugs- en medicijngebruik van gewonde autobestuurders te vergelijken met dat van de niet-gewonde autobestuurders uit het onderzoek langs de weg.

In totaal werden 454 Personen gecontroleerd op alcohol en 60 personen werkten vrijwillig mee aan een bloedonderzoek. Van tien personen werd een speekselmonster afgenomen en drie personen weigerden medewerking. De personen die een bloedmonster afstonden ontvingen als tegenprestatie E 10,00 (voor alleen speeksel ontving men E 5,00). Tot grote tevredenheid van de politie Twente verkeerde geen enkele gecontroleerde bestuurder onder invloed van alcohol!

Gevaren van Drugs en medicijnen in verkeer onderzoeken.

Politie Twente is één van de zes politieregio's waar dit onderzoek enkele keren per jaar wordt uitgevoerd. De metingen lopen tot juli 2009. De projectnaam DRUID staat voor Driving Under the Influence of Drugs, alcohol and medicines. DRUID moet o.a. leiden tot:
. inzicht in het gebruik en de risico's van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer
. Betrouwbare en praktische opsporingsmethoden voor drugs en medicijnen
. Voorstellen voor wetgeving over drugs en medicijnen in het verkeer , zoals uniforme limieten in alle EU-Landen

Meer informatie over het DRUID-onderzoek is te verkrijgen bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. www.swov.nl

Overige resultaten van de verkeerscontrole:
. Eén bestuurder had nog zeven openstaande boetes met een totale waarde van E 1191,00 . Hij heeft een gedeelte betaald en het restant brengt hij de komende week aan het bureau
. Één auto werd afgesleept omdat deze niet was verzekerd
. Één bestuurder kreeg een bekeuring omdat de lading te lang was en deze niet was gemarkeerd.
. Drie personen kregen een bekeuring omdat zij geen gordel droegen.

Meer informatie?
Bel Chantal Westerhoff,
Tel. 053-4555144

-----------------------

---- --