Ingezonden persbericht

Maastricht, 11 maart 2007 - De twintigste editie van TEFAF Maastricht beleefde een uiterst succesvolle start. De stemming was uitstekend. Maar liefst 8.500 gasten bezochten donderdag de private view, waaronder een aantal van 's werelds belangrijkste verzamelaars en conservatoren. Handelaren rapporteerden op de openingsavond belangrijke transacties op alle gebieden en gedurende het eerste weekeinde bleven de zaken goed gaan. Diverse musea hebben hun collecties met objecten van de beurs aangevuld. TEFAF Maastricht vindt plaats in het MECC en duurt nog tot en met 18 maart.

Oude meesters

"Ik had een prima opening met een nog groter aantal verkopen dan vorig jaar", aldus de Londense handelaar in oude meesters Johnny van Haeften, die onder meer Italiaans landschap met reizigers op een pad van de Utrechtse schilder Jan Both verkocht. Het doek behoort tot de topstukken op de beurs en werd gekocht door een Amerikaanse privéverzamelaar voor een bedrag rond ¤ 4 miljoen.

Konrad Bernheimer, voorzitter van Pictura, merkte op: "De tweede dag was even opwindend als de eerste - veel mensen, veel interesse en een flink aantal verkopen en opties. Dat is het algemene gevoel van het bestuur en het ziet er naar uit dat het een heel goede beurs gaat worden." Bernheimer-Colnaghi, München-Londen, verkocht o.a. Paris en Oenone van Jean-Francois de Troy voor een bedrag van zes cijfers.

Tot de verkopen van andere handelaren in oude meesters behoren een voorstelling van de heilige Hiëronymus van de caravaggist Matthias Stomer bij Robilant + Voena, Londen-Milaan, voor rond ¤ 300.000, en een Banket van Anthonius en Cleopatra van Jan Steen bij Haboldt & Co uit Paris. Salomon Lilian, Amsterdam, vond een klant voor een rivierlandschap van Salomon van Ruisdael. Kunsthandel P. de Boer verkocht elf oude meesters, waaronder een monochroom banketje van Willem Claesz Heda. Onder de 19de-eeuwse werken die van eigenaar verwisselden is Meisje in een rode kimono van George Breitner bij Noortman Master Paintings, met een vraagprijs van ¤ 1.750.000. MacConnal-Mason Gallery, Londen, verkocht een zonnig stadsgezicht op de Oudegracht in Utrecht van Johannes Klinkenberg voor ¤ 700.000. Het Louvre in Parijs kocht onmiddellijk na de opening Hoofd van een jongen van Gotlieb Schiek, gemaakt rond 1800, aangeboden door Arnold-Livie, München.

Moderne kunst

In de sectie moderne en eigentijdse kunst werden niet minder goede zaken gedaan. Krugier Galerie Jan & Cie, Genève, verkocht Study of a pope van Francis Bacon en Untitled van Jean Michel Basquiat. Bij Landau Fine Art, Montreal, kocht een verzamelaar Schwarze Maske van Paul Klee. De Mayor Gallery, Londen, verkocht twee sculpturen van Claes Oldenburg, Liver Sausage and Slices, uit 1961, en Green Ladies Shoes, dat ruim ¤ 1 miljoen kostte. Vier bronzen van Jonathan Meese vonden kopers bij Galerie Daniel Blau, München.

TEFAF trekt per traditie serieuze verzamelaars van archeologie. Rupert Wace Ancient Art, Londen, verkocht twaalf objecten, waaronder een Romeinse bronzen arm, aan een nieuwe klant voor circa ¤ 70.000. De Londense handelaar Charles Ede verkocht een Griekse marmeren stèle voor circa ¤ 178,000 en een beschilderde Griekse beker voor rond ¤ 80.000. "Het is mijn beste TEFAF tot nu toe," aldus James Ede.

Aziatica

Asiatica wordt steeds belangrijker op Tefaf. Ben Janssens Oriental Art, Londen, verkocht de eerste avond 25 objecten, waaronder een 11de-eeuws Chinees bronzen ritueel wijnvat, dat voor circa ¤ 250.000 eigendom werd van een Zwitserse privéverzamelaar, en een houten Boeddha uit de Edo-periode, die voor ¤ 60.000 naar een Belgische verzamelaar is gegaan. "We zagen veel bekende gezichten, maar ook een bemoedigend aantal nieuwe", zei Janssens, de nieuwe voorzitter van het Dagelijks Bestuur van TEFAF. Onder de veertig objecten die Vanderven & Vanderven Oriental Art, Den Bosch, verkocht bevonden zich een groot sancai paard uit de Tang-periode en een schitterende olielamp uit de Han-periode, dat naar een Amerikaans museum gaat.

Meubels, zilver, beeldhouwkunst

Tijdens de Ming-dynasty (1368-1644) werd de top in de Chinese meubelkunst bereikt. De klassieke eenvoud van dit type Chinees meubilair trekt een toenemend aantal verzamelaars. Een jonge Duitse liefhebber verwierf het topstuk van Grace Wu Bruce, Hong Kong, een eind 16de-eeuwse Chinese altaartafel uit huanghuali hout. Ook Europees meubilair werd goed verkocht, bijvoorbeeld een pas ontdekte Duitse commode, door G.W. Holzhauer vervaardigd in 1786, die dankzij Frank C. Möller Fine Arts, Hamburg een plaats krijgt in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn. Daatselaar verkocht een imposant 18de-eeuws wortelnoten kabinet.

De verguld zilveren plaquette met de aanbidding door de herders bij John Endlich, Haarlem, gaat naar een Spaanse verzamelaar. Het stuk is gemaakt in 1610 en toegeschreven aan Paulus van Vianen die aan het Praagse hof werkte. In de sectie Antiquiteiten en Objets d'Art verkocht Bresset, Parijs, een houten Christusfiguur uit rond 1200, Rijnland, voor een bedrag rond ¤ 100.000.

TEFAF trok de eerste vier dagen circa 30.000 bezoekers. Daaronder bevonden zich internationaal bekende personen als Silvio Berlusconi, de vroegere Italiaanse premier, formule I coureur Michael Schuhmacher en enkele top interieurontwerpers zoals Tony Ingrao, Randy Kemper en Bruce Bierman uit New York en Sig Bergamin en Jorge Elias uit S o Paulo, Brazilië.

AXA Art, hoofdsponsor van TEFAF Maastricht

AXA Art en TEFAF bieden bezoekers een exclusieve servicekaart aan waarmee zij in internationale databanken de herkomst van kunstwerken kunnen nagaan. Ook richt AXA Art een expositie in onder de titel Thrill of Collecting II: Plastic, waar zeldzame design- en kunstvoorwerpen van kunststof te bewonderen zijn uit collecties van over de hele wereld.