Gemeente Lansingerland


Uitkomsten sportonderzoek senioren

Op maandag 12 maart 2007 wordt de officiële rapportage van het sportonderzoek senioren (Taskforce 50+) aan wethouder Boedhoe door een delegatie van Sportservice Zuid Holland (provinciale sportondersteuningsorganisatie) aangeboden.

Inleiding

In Nederland zal het aantal 50+ers de komende jaren sterk gaan stijgen, in 2010 zullen zo'n 5,8 miljoen mensen (respectievelijk 35% van de bevolking) behoren tot deze groep. Uit onderzoek is gebleken dat het huidige sport- en beweegaanbod voor deze doelgroep niet meegroeit met de vraag. Daarnaast heeft de bevolkingsgroei tot gevolg dat sporten/bewegen bij 50+ wellicht in het slop zal geraken.

Om dit gegeven te verbeteren, is de Taskforce 50+ Sport en Bewegen in het leven geroepen. Dit is een landelijk initiatief dat ook op lokaal niveau plaatsvindt. Bij de totstandkoming van een lokale Taskforce 50+ worden vertegenwoordigers van organisaties zoals gemeente, Provinciale Sportservice instelling, GGD, sportorganisaties, stichting welzijn ouderen, thuiszorg en ouderenbond betrokken. De Taskforce 50+ is dit jaar ook in enkele gemeentes van Zuid-Holland van start gegaan. Zo ook heeft men in het najaar van 2006 een onderzoek onder de doelgroep in Bleiswijk gehouden.

Doel

De Taskforce 50+ heeft algemeen als doelstelling:
* Meer draagvlak creëren voor activiteiten in het kader van sport en bewegen voor 50+;

* Meer samenhang aanbrengen tussen (geïsoleerde) activiteiten voor 50+;

* Meer politiek bewustzijn van de maatschappelijke ontwikkelingen op lokaal niveau met betrekking tot het thema `vergrijzing' op beleids- en uitvoerend niveau;

* Geven van overzicht van bestaand aanbod voor ouderen;
* Informeren en indien nodig aanpassen van bestaand sport- en bewegingsaanbod;

* In kaart brengen van wensen en behoeften van 50+ers
* Creëren van nieuw aanbod op grond van de geïnventariseerde wensen en behoeften van 50+-ers.

Onderzoek
De Taskforce 50+ inventariseert vraag en aanbod door middel van vragenlijsten die naar de doelgroep en de sportaanbieders worden toegestuurd. De resultaten worden verwerkt in een rapportage. Uit de rapportage blijkt waar behoefte aan is en wat kan worden gedaan om aan deze behoefte tegemoet te komen. De resultaten aan de aanbodzijde worden verwerkt tot een beweegwijzer voor 50+ers.

Rapportage

Op maandag 12 maart 2007 wordt de officiële rapportage aan wethouder Boedhoe (o.a. sport en welzijn) door een delegatie van Sportservice Zuid Holland (provinciale sportondersteuningsorganisatie) officieel aangeboden. Met de vorming van een (digitale) beweeggids/-wijzer is inmiddels een aanvang gemaakt.

"Prijswinnaar"

Aan de respondenten is bij de enquête voorgehouden dat één van de inzenders in aanmerking kon komen voor een aardige attentie. De "prijswinnaar" is inmiddels bij de gemeente bekend en zal uit handen van wethouder Boedhoe een half jaar gratis sporten worden aangeboden. De winnaar beantwoordt gezien de leeftijd (rond de 70!) ruimschoots aan het profiel van de doelgroep. De naam houden we nog even voor ons, maar hij of zij zal op 12 maart in het gemeentehuis symbool staan voor de doelgroep 50+.