Gemeente Vlaardingen


Bill Mincoplein onthuld
21 februari 2007

Op maandag 12 maart krijgt het plein tegenover NS-station Vlaardingen-Centraal een nieuwe naam. Het plein zal vernoemd worden naar verzetsheld en oud-Geus Sebil (Bill) Minco. Zijn weduwe Astrid Minco en de laureaat van de Geuzenpenning 2007, associate director Caroll Bogert van Human Rights Watch, onthullen om 13.00 uur het straatnaambord. De onthulling is een dag voor de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Oorlogservaringen

Rotterdammer Bill Minco werd als 18-jarige joodse scholier op 7 januari 1941 gearresteerd vanwege zijn verzet tegen de Duitse bezetter. Minco was lid van het Geuzenverzet. Het Geuzenverzet was de eerste Nederlandse verzetsgroep, waarvan de leden vooral afkomstig waren uit Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Op 4 maart 1941 werd Minco ter dood veroordeeld. Vanwege zijn jonge leeftijd zette de Duitse bezetter dit vonnis om in levenslang. Minco heeft tot aan het eind van de oorlog gevangen gezeten. Na zeventien maanden eenzame opsluiting in een tuchthuis zat hij achtereenvolgens gevangen in de concentratiekampen Mauthausen en Auschwitz. Toen de Russen in aantocht waren, werd hij gedwongen de dodenmars te lopen vanuit Auschwitz. Hierna kwam hij in concentratiekamp Dachau terecht tot aan de bevrijding op 30 april 1945.

Herinnering levend houden

Meer dan zestig jaar lang zette Minco zich in om de herinnering aan het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Minco stond onder meer aan de basis van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De jaarlijkse herdenking van het Geuzenverzet is op 13 maart, de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen door het vuurpeloton zijn gedood op de Waalsdorpervlakte. Dit is ook de datum waarop drie andere ter dood veroordeelde Geuzen, waaronder Bill Minco, vanwege hun leeftijd hun straf hoorden omzetten in levenslang.

Geuzenpenning

De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 reikt jaarlijks op 13 maart de Geuzenpenning uit. De Geuzenpenning is een eerbetoon en steunbetuiging voor personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Bill Minco overleed vorig jaar op 5 mei op 83-jarige leeftijd.