Gemeente Someren



* Geen Alcohol onder de 16


* Gemeente Someren en woCom gaan duurzame samenwerking aan
* Bed & Breakfast accommodaties
Maandag 12 maart 2007 van 9.00 10.00 uur:
Maandag 12 maart 2007 van 16.00 17.00 uur:
Wethouders A. v.d. Velden-Coolen, A. Thijs-Rademakers en M. Kusters

Maandag 26 maart 2007 van 9.00 10.00 uur:
Wethouders A. v.d. Velden-Coolen en A. Thijs-Rademakers Maandag 26 maart 2007 van 16.00 17.00 uur:
Wethouder M. Kusters
Donderdag 29 maart 2007 van 9.00 10.00 uur:

Brief voor ouders:
Geen Alcohol onder de 16

Alcoholgebruik op jonge leeftijd vormt een groot risico voor de gezondheid. Daarom is het voor jongeren onder de 16 niet toegestaan om alcoholhoudende drank te kopen. Kinderen zijn dus van hun ouders of andere volwassenen afhankelijk als zij alcohol willen kopen of drinken.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat vooral ouders een heel belangrijke rol spelen in het alcoholgebruik van hun kind. Zij bepalen op welke leeftijd ze het goed vinden dat hun kind alcohol drinkt. Onderzoek laat zien dat de meeste kinderen voor het eerst drinken tussen hun 11e en 13e levensjaar.

De gemeente stuurt daarom alle ouders van kinderen in groep 7 en 8 deze week een brief voorzien van het nieuwste informatiemateriaal. Hierin wordt gewezen op de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd en de mogelijkheden om als ouder invloed uit te oefenen op het drinkgedrag van je kind.

logo minder drinken ook in Someren

Deze actie maakt deel uit van de campagne 'Minder drinken ook in Someren!. Hierin wordt samengewerkt door een groot aantal organisaties.

De gemeente hoopt ook te kunnen rekenen op de steun van de Somerense ouders, in haar strijd voor een gezonde jeugd!

Ondertekening prestatieafspraken gemeente Someren woCom: Gemeente Someren en woCom gaan duurzame samenwerking aan

De gemeente Someren en woCom hebben in de afgelopen periode concrete afspraken gemaakt op het terrein van wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid tot en met 2010. Op dinsdag 13 februari hebben wethouder A. v.d. Velden van de gemeente Someren en algemeen directeur E. Delsing van woCom deze prestatieafspraken ondertekend. Met deze afspraken zetten zij een belangrijke stap in het realiseren van de Ruimtelijke Woonvisie van de gemeente Someren en het ondernemingsplan van woCom. De gemeente ziet woCom als haar primaire partner in het realiseren van sociale huurwoningen en woningen voor starters.

Beide partijen hebben als doel voldoende woningen te realiseren met een goedkoop tot betaalbaar prijspeil voor huurders, starters, ouderen, zorgbehoevenden en anderen in Someren. In de prestatieafspraken wordt dit concreet gemaakt door afspraken over het aantal en de prijzen van nieuwbouwwoningen op in- en uitbreidingslocaties. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar starters op de woningmarkt. Deze krijgen meer kansen op de woningmarkt door voldoende gevarieerd aanbod in huur en koop. Dit wordt onder andere bereikt door nieuwbouwwoningen en bestaande huurwoningen Te Woon aan te bieden. Daarbij heeft de klant de keuze de woning te huren of te kopen (met korting).

Ook wordt de woonomgeving steeds belangrijker voor het wonen. Er zijn dan ook afspraken gemaakt over het behouden van leefbare kernen met een passend aanbod en voldoende maatschappelijke voorzieningen. WoCom kent onder meer een leefbaarheidsfonds waaruit projecten gefinancierd kunnen worden.

Daarnaast is er aandacht voor de vergrijzing in Someren. Om senioren zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning te laten wonen, worden in de gemeente vier woonservicezones gerealiseerd. Binnen deze zones zijn er voorzieningen en woningen voor zorgbehoevenden, senioren, maar bijvoorbeeld ook voor gezinnen met kleine kinderen. WoCom maakt een deel van haar huidige woningbezit geschikt voor deze doelgroepen.

Regels en voorwaarden:
Bed & Breakfast accommodaties

In het verleden was het niet in één oogopslag inzichtelijk met welke regels iemand te maken kreeg bij het starten van een Bed & Breakfast (B&B) accommodatie. Daar is nu verandering in gekomen. In een notitie heeft de gemeente alle de regels en voorwaarden rondom een B&B op een rij gezet. In dit artikel leest u de hoofdlijnen van deze regels.

Een B&B is nagenoeg overal toegestaan met uitzondering van het landbouwontwikkelingsgebied en de gebieden voor glastuinbouw. B&B is verder alleen toegestaan als nevenfunctie bij een agrarisch bedrijf en bij woningen. Vanuit deze redenering is het bieden van B&B mogelijk binnen de bestemmingen agrarisch bedrijf en wonen.

Een Bed & Breakfast moet voldoen aan de normen voor brandveiligheid van gebouwen zoals die zijn geregeld in Woningwet, Bouwverordening en Bouwbesluit. In het kader van het bouwbesluit gelden eisen per gebruiksfunctie. Voor de kleinschalige vorm van verblijfsrecreatie waaronder B&B valt, wordt volstaan met een toets aan de woonfunctie. Dit houdt onder meer in dat een Bed & Breakfast alleen is toegestaan in een legale en geschikte verblijfsruimte(dus niet op een bergzolder of een niet-benoemde ruimte). Die ruimte dient te voldoen aan de voorschriften van de bouwvergunning die van toepassing zijn.

Een gebruiksvergunning is niet nodig omdat er maximaal 6 personen mogen worden ondergebracht. De norm voor een gebruiksvergunning ligt in onze gemeente namelijk op 10. De aanwezigheid van rookmelders en het aanbrengen van een klein blusmiddel (sproeischuimblusser) conform de nieuwbouweisen uit het Bouwbesluit is noodzakelijk.

Omdat het gaat om het verstrekken van uitsluitend logies en ontbijt aan ten hoogste 15 personen is ook een milieuvergunning niet nodig.

Bed & Breakfast is het bedrijfsmatig aanbieden van verblijf met overnachten tegen een vergoeding. Hiervoor is toeristenbelasting verschuldigd. De aanbieder van B&B is de belastingplichtige. De belastingplichtige dient een nachtregister bij te houden en dit op verzoek te tonen. Het belastingjaar is gelijk aan een kalenderjaar. De aanbieders van B&B zullen een aanslag voor toeristenbelasting ontvangen.

Procedure
Indien iemand overweegt te starten met B&B dient hij daartoe een schriftelijk verzoek in bij het college van burgemeester en wethouders. Het verzoek zal worden getoetst de regels die in de notitie staan. Indien wordt voldaan aan alle voorwaarden zal het college schriftelijk instemmen met de exploitatie van een B&B accommodatie.

Voor gedetailleerde informatie kunt u contact opnemen met Gerard Lomans van de afdeling Welzijn, tel. 0493-494888.