Rijksuniversiteit Groningen

Grenzen van Europa: Turkije

Datum: 12 maart 2007

Erik-Jan Zürcher - De wording van Turkije

Het moderne Turkije is niet te begrijpen zonder een grondige terugblik op zijn wordingsgeschiedenis. De Turkse republiek werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gesticht op de puinhopen van het 600-jaar oude Ottomaanse Rijk. De stichters, geleid door Mustafa Kemal Pasha - later: Atatürk - bouwden een compleet nieuwe maatschappij met een nationalistische en strikt seculiere identiteit. Tot de dag van vandaag beïnvloedt de geboorte van de Turkse staat de Turkse samenleving en haar positie in de wereld. Het valt prof. Zürcher op dat de Verenigde Staten en de EU een totaal verschillende kijk hebben op het belang van Turkije. Sinds het einde van de Koude Oorlog lijkt Europa het groeiende belang van Turkije te veronachtzamen, terwijl voor de VS Turkije nog steeds - en misschien wel meer dan ooit - een belangrijke en trouwe bondgenoot is in een roerige regio. Dit verschil van inzicht kan alleen maar tijdelijk zijn.

Faruk Birtek - Turkey Nu. Islam en EU

Met het toenemen van de invloed van de islam in de wereld staat ook de Turkse seculiere / kemalistische ideologie onder druk. Volgens Birtek is het tijd om het Turkse secularisme te matigen. Het was een instrument om te breken met de traditionele Ottomaanse maatschappij, maar nu deze breuk gelukt is, is er geen reden rigide vast te houden aan de Turkse variant van het Franse begrip laïcité. De nabijheid van Europa en de zich voortslepende onderhandelingen met de EU over toetreding is het tweede deel van Birteks lezing. Welke groepen in de Turkse samenleving hebben veel te winnen bij toetreding? Welke niet of minder? Wat gebeurt er als de EU Turkije aan het lijntje blijft houden?

Prof.dr. Erik-Jan Zürcher is hoogleraar Turkse talen en Culturen aan de Leidse Universiteit. Hij studeerde Turks, Nieuw Perzisch en Arabisch. Zürcher heeft zich gespecialiseerd in de politieke en sociale geschiedenis van het Ottomaanse Rijk en de vroege jaren van de Turkse Republiek.

Prof. Faruk Birtek Ph.D. is hoofd van de afdeling Sociologie van de Bogazici Universiteit Istanbul. Hij studeerde Sociologie in Berkeley en Cambridge.

Datum en tijd

maandag 12 maart 2007, 20.00 - 22.00 uur, voertaal: Engels

Spreker

prof.dr. Erik-Jan Zürcher en prof. Faruk Birtek

Titel

Turkije

Serie

Grenzen van Europa

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium