Nederlandse Moslim Omroep

persbericht
Hilversum, 9 maart 2007

Documentaire: The Judge and the Fanatic

- Terrorismebestrijding met de koran -

Uitzending: maandag 12 maart 2007 om 23.40 uur op Nederland 2

De documentaire The Judge and the Fanatic gaat over een alternatieve manier van terrorismebestrijding met de koran als belangrijkste instrument. Islamitische rechtsgeleerden en theologen discussiëren in deze film met jonge mannen die in Afghanistan eerst tegen de Russen hebben gestreden en daarna de Taliban ondersteunden. Vele van deze voormalige vrijheidstrijders belandden in de gevangenis toen ze naar hun vaderland Jemen terugkeerden. De islamitische geleerden bewandelen met deze discussies een nieuw pad, waarbij ze de gevangenen als gelijkwaardige partners beschouwen.

Hoofdrolspeler in de documentaire is de schriftgeleerde Qadhi Hamoud al Hitar . Hij is een van de bekendste rechters uit Jemen en voorzitter van de Jemenitische mensenrechtenorganisatie. Hij wordt als onkreukbaar beschouwd en behoort tot degenen met een gematigde interpretatie van de islam. Die interpretatie wil hij ook doorvoeren in de gevangenissen. Daar voert hij gesprekken met religieuze extremisten. In theologische debatten wil hij ze overtuigen van de vredelievende en tolerante basis van de islam.

Rashad Mohammed Said is de tweede hoofdrolspeler in de documentaire. Hij was een van de eerste gevangenen die Hamoud al Hitar probeerde te overtuigen. Eind jaren '80 ging Rashad naar Afghanistan als moedjaheddien, strijder voor het geloof, om de ongelovige Russen uit het land te verdrijven. Dankzij zijn strategisch inzicht werd hij al snel commandant van de Jemenitische moedjaheddien in Kandahar.

De documentaire The Judge and the Fanatic is een co-productie van de Nederlandse Moslim Omroep en Zinnober Film GmbH.