Openbaar Ministerie

Voorgeleiding verdachte kindermisbruik

Arnhem, 9 maart 2007

Dinsdag 6 maart 2007 is een 53-jarige Nederlander door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol aangehouden. Hij is vervolgens naar Arnhem gebracht en door de politie gehoord.
De verdachte is vrijdag 9 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft de vordering bewaring toegewezen.

In augustus 2005 is aangifte gedaan tegen de (toen) 52-jarige Nederlander wegens verdenking van seksueel misbruik van kinderen in Bangladesh. Daarop is door de politie, onder leiding van het OM, een strafrechtelijk opsporingsonderzoek ingesteld. De Nederlander heeft zichzelf in een zeer vroeg stadium van het onderzoek bij de politie gemeld. De Nederlander is toen door de politie gehoord. Op dat moment was er te weinig materiaal om de Nederlander als verdachte aan te merken.
Het OM te Arnhem heeft in maart 2006, via het Ministerie van Justitie, een rechtshulpverzoek aan Bangladesh gezonden.
Het rechtshulpverzoek bevat een verzoek om onderzoek ter plaatse te laten verrichten door Nederlandse opsporingsambtenaren, waaronder het horen van slachtoffers.

Sinds de aangifte in augustus 2005 zijn diverse getuigenverklaringen opgenomen. Op basis daarvan is een redelijk vermoeden (van schuld) ontstaan en wordt de Nederlander nu als verdachte aangemerkt.

Het onderzoek wordt voortgezet. Lopende het onderzoek kunnen geen verdere mededelingen gedaan worden.