ANP Pers Support: Nederlandse burgers eensgezind over belang van Europa

11.03.2007 / 16:33 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Inst. voor publiek en politiek

Geen betere manier om burgers meer te betrekken bij Europa dan ze een weekend lang daarover te laten discussiëren. Niet minder dan 96% van deelnemers aan de nationale burgerraadpleging over de toekomst van Europa zegt aanmerkelijk meer geïnteresseerd te zijn geraakt in Europa. Dat blijkt uit de Nederlandse burgerraadpleging over de toekomst van Europa, die dit weekend in Amersfoort is gehouden.

Een van de deelnemers: 'Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik 'ja' gestemd bij het referendum over Europa'. Het resultaat van deze burgerraadpleging was een visie op de rol van Europa op het terrein van milieu en energie, sociaal beleid en immigratie. Een van de aanbevelingen is om het energieverbruik in Europa progressief te belasten en de ondergrondse opslag van CO-2 en kernenergie als tijdelijke oplossing in overweging te nemen. Een andere aanbeveling is te komen tot één uniform Europees immigratiebeleid. Ook wil men flexibele arbeidsimmigratie door de invoering van een EU-'greencard'. Verder willen de deelnemers een uitbreiding van het non-discriminatiebeginsel naar alle gebieden van het openbare leven en een Europese Arbo-wetgeving.

Alle 27 lidstaten van de EU organiseren in februari of maart een dergelijke burgerraadpleging. Daarbij brengt elk land een aantal burgers bijeen om te praten over deze thema's.

In ons land bracht het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) ruim 30 burgers, die willekeurig door TNS NIPO gekozen waren, samen in Amersfoort. Gedurende het hele weekend debatteerden ze. Gegevens en resultaten werden tijdens de bijeenkomst regelmatig uitgewisseld met deelnemers aan parallelle bijeenkomsten in Polen, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken, Portugal en Griekenland. De conclusies van het debat werden zondagmiddag gepresenteerd in een aantal aanbevelingen en aangeboden aan Nederlandse leden van het Europese Parlement en leden van de Tweede Kamer.

De regie over het hele Europese project, medegefinancierd door de Europese Commissie, is in handen van de Belgische Koning Boudewijnstichting. Margot Walstrom, eurocommissaris en vice-voorzitter van de Commissie, hecht grote waarde aan deze vorm van burgerparticipatie, getuige haar enthousiasmerende optreden bij de startbijeenkomst van de European Citizens' Consultations in Brussel eind vorig jaar.

In mei volgt een conferentie in Brussel waarin de 27 nationale visies en aanbevelingen worden samengevoegd tot één geheel. In juni wordt het slotdocument met conclusies en aanbevelingen gepresenteerd aan de Europese Commissie en de Europese Raad.

In de EU wordt met bijzondere belangstelling naar Nederland gekeken. Nederlandse burgers hebben in juni 2005 in een referendum het Grondwettelijk verdrag afgewezen. Zowel onderzoekers als politieke commentatoren hebben er vaak op gewezen dat deze uitslag niet gezien moet worden als een 'nee' tegen Europa.

Noot voor de pers
Toelichting op het project Raadplegingen van Europese burgers, vindt u op www.european-citizens-consultations.eu