MKB-Nederland

12-03-2007
Langdurig zieke snel aan andere baan helpen
(Persbericht)

Voor langdurig zieke werknemers in het mkb moet na twee maanden duidelijk worden of zij kunnen terugkeren in hun functie. Als dat niet meer kan, moet zo snel mogelijk een andere baan bij een ander bedrijf worden gevonden en niet pas na twee jaar, zoals nu gewoonlijk het geval is. MKB-Nederland roept de overheid op om hiervoor de juiste voorwaarden te scheppen.

De werkgeverskoepel wil dit voorstel onderwerp van gesprek maken van de Participatietop met sociale partners dit voorjaar. De voorwaarden moeten bestaan uit fiscale tegemoetkomingen voor werkgevers en werknemers en financiële ondersteuning bij de opzet van regionale mobiliteitscentra, die langdurig zieke werknemers elders kunnen herplaatsen.

MKB-Nederland wil dat werkgevers die een zieke werknemer in dienst nemen deels worden gedekt tegen financiële risicos en al gedurende de eerste twee jaar van ziekte de beschikking krijgen over de no risk polis en premiekorting. Nu is dat pas na twee jaar ziekte van de werknemer het geval. Werkgevers die na afloop van de tweejarige loondoorbetalingsperiode een (deels) arbeidsgehandicapte werknemer in dienst houden, moeten volgens de werkgeverskoepel ook recht krijgen op een tegemoetkoming in de vorm van een fiscale aftrek.

Om ook voor werknemers eventuele risicos weg te nemen wanneer zij in de periode van twee jaar loondoorbetaling een andere baan accepteren, roept MKB-Nederland de overheid op om hiervoor passende constructies te bedenken. Op dit moment is er bijvoorbeeld voor werknemers onzekerheid of zij hun WW-recht op het spel zetten door tijdens de loondoorbetalingsperiode een tijdelijke baan te accepteren bij een andere werkgever.

Een essentiële randvoorwaarde om langdurig zieke werknemers effectief te kunnen herplaatsen in bedrijven waar zij hun kwaliteiten beter kunnen inzetten is ook de aanleg van een infrastructuur van regionale mobiliteitscentra. MKB-Nederland vindt dat de overheid hierbij een aanjaagfunctie moet vervullen en financiële middelen beschikbaar moet stellen, bijvoorbeeld in de vorm van starterssubsidies.

MKB-Nederland baseert haar voorstellen op een rapport van Langman Economen, 'Niet wachten op de WIA', waarin knelpunten en mogelijkheden voor snellere reïntegratie van arbeidsgehandicapten zijn onderzocht. Dit onderzoek is in opdracht van MKB-Nederland en Interpolis uitgevoerd.

Eindrapport 35-min.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2007 | Disclaimer |