TNS/Nipo onderzoek met een antirookluchtje

12.03.2007 / 10:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting rokersbelangen

Stichting rokersbelangen

Laren, 12 maart 2007

De Stichting Rokers Belangen verbaast zich zeer over de uitkomsten van het TNS/NIPO onderzoek naar een eventueel rookverbod binnen de horeca. De resultaten zouden een afspiegeling vormen van de mening van de doorsnee horecabezoeker. De uitkomst was dat 60 % (van de horecabezoekers) een dergelijk rookverbod zou toejuichen......

Directeur Ton Wurtz van de SRB: Het blijkt dat de kandidaten voor dit representatief genoemde onderzoek geselecteerd zijn uit het -Het leven in Nederland forum-, waarin mensen van 18 jaar en ouder zitting hebben. Waaruit hun connecties met de horeca bestaan is niet vast te stellen en deze uitkomst is dus zeker niet representatief te noemen voor het rookbeleid. Deze uitkomst staat trouwens haaks op andere onderzoeken, zelfs op die van het NIPO zelf. Adjunct directeur van het NIPO, de heer Kanne, gaf in een vraaggesprek (NOS headlines) zelf al toe dat volgens NIPO-enquêtes de meeste jongeren tot dertig jaar roken. Dit stemt tot nadenken, zeker als je weet dat Stivoro claimt al jaren succesvol bezig te zijn met een rookontmoedigingsbeleid, vooral bij jongeren. Je kunt niet anders dan concluderen dat er een flagrante tegenstelling is tussen de uitkomsten van onderzoeksbureaus en anti-rook organisaties die nota bene allebei gefinancierd worden met belastinggeld.

Uit gegevens van de door jongeren druk bezochte site Partyflock komt ook een heel ander verhaal dan wat TNS/NIPO de wereld inbrengt. Driekwart van de jongeren (41.000) geeft op de site aan helemaal geen voorstander te zijn van een verplicht rookvrije horeca. Zij wensen een uitgaansleven waarin keuzevrijheid voor de bezoekers en eigen verantwoordelijkheid op het gebied van roken maatgevend is. De gegevens van Partyflock blijken nagenoeg parallel te lopen met de cijfers uit een eerder gedaan onderzoek door de SRB.

Draagvlak voor een algemeen rookverbod in de horeca blijkt er absoluut niet te bestaan. Wel voor de keuzevrijheid of men uit wil gaan in gelegenheden waarin roken wel of juist niet toegestaan is.

Er zit volgens ons een (anti-rook)luchtje aan de conclusies die TNS/NIPO heeft getrokken, en dat vind ik een heel kwalijke zaak.

Moedwillig cijfers manipuleren om daarmee de algemene opinie te beïnvloeden is geen stijl. Je hoeft geen roker te zijn om je ernstig zorgen te maken over deze manier van werken, aldus Wurtz.

A. Wurtz

Stichting Rokersbelangen


Noot voor de redactie,