AutoRai

Zesde en achtste plaats voor SEAT-coureur Tom Coronel

(3/12/2007)
Met een zesde en een achtste plaats begon Tom Coronel zijn seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC) op het circuit van Curitiba in Brazilië. Met zijn oranje-zwarte SEAT Leon reed de coureur van SEAT Holland twee sterke wedstrijden, waarin hij respectievelijk als tweede en derde SEAT-rijder over de eindstreep kwam.

âVoor zoân resultaat had ik van tevoren getekend,â verklaarde hij na afloop. Coronel maakte in Curitiba op zijn wedstrijdauto reclame voor de volgende WTCC-races, die op 6 mei aanstaande worden verreden op Circuit Park Zandvoort. âReken maar dat het op Zandvoort een spektakel wordt,â aldus Coronel.

Het eerste van in totaal elf raceweekends in het WTCC-seizoen 2007 vond in Brazilië plaats onder zomerse omstandigheden. De temperaturen liepen op tot flink boven de dertig graden, waardoor er een zwaar beroep werd gedaan op de conditie van de rijders. In de kwalificatietraining reed Coronel als tweede SEAT-coureur naar de zevende tijd. âEen plaats tussen de acht en de tien is waarop ik gehoopt had en het is zelfs nog beter geworden. Ik heb misschien iets teveel van mijn banden gevergd, want ik heb drie rondjes lang echt hard gepusht, maar het resultaat is prima,â aldus Coronel na de training.

De eerste race kende voor het eerst een rollende start. Toen de race werd vrijgegeven, kon Coronel direct een positie winnen. Hij sloot als zesde aan achter de Britse Chevrolet-rijder Rob Huff. In de eerste bocht ontstond er chaos, nadat Yvan Muller en Nicola Larini met elkaar in botsing kwamen en daardoor een kettingreactie in gang zetten. Coronel kon net buiten de problemen blijven, zodat zijn zesde positie niet in gevaar kwam. Na een vier ronden lange safety-car-fase werd de wedstrijd hervat, maar er waren weinig positiewisselingen meer. Coronel kwam als zesde over de eindstreep, waarmee hij tevreden was: âHet ging prima, maar ik moest er wel hard voor werken. Achter me voerde Alex Zanardi meer en meer de druk op. In de slotfase maakte hij echter een foutje en daarna kwam mijn positie niet meer in gevaar.â Beste SEAT-rijder was Gabriele Tarquini op de vierde plaats.

Na zijn zesde plaats in de eerste race mocht Coronel in de tweede wedstrijd als derde vertrekken. Terwijl Zanardi en Huff in de eerste bocht met elkaar in botsing kwamen, verloor Coronel op de eerste meters twee plaatsen aan Farfus en Tarquini, die achter leider Yvan Muller aanreden. Coronel verdedigde een aantal ronden lang met verve zijn vierde positie tegen de achter hem aanstormende BMW-rijders Priaulx, Jörg Müller en Alex Zanardi, maar moest ze in de vijfde ronde uiteindelijk toch vóór laten gaan. âDat was gewoon geen gelijke strijd. De BMWâs rijden met 15 kilo minder en zijn zoân stuk sneller, dat kon iedereen duidelijk zien. Maar ik heb het ze wel een tijdje lastig gemaakt. Het racen was heerlijk, eindelijk kon ik weer eens ouderwets knokken,â aldus de Gooise coureur. In de slotfase verloor hij nog een positie aan de Italiaanse BMW-privérijder Rangoni, zodat hij als achtste aan de finish kwam. âAl met al was het een prima weekend, ik verheug me al op Zandvoort,â zei Coronel. Yvan Muller was als vierde de beste SEAT-rijder, Gabriele Tarquini eindigde als vijfde.

Volgende races: 6 mei, Circuit Park Zandvoort (NL)

Alle informatie over SEAT en Tom Coronel in het WTCC is te vinden op: www.rtlgpwtcc.nl

Uitslagen en standen zijn te vinden op: www.fiawtcc.com