12.03.2007 / 10:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kodyo pr

Kodyo pr

Vrouwen gebruiken 12 jaar anticonceptie vóór eerste kind

In de afgelopen 30 jaar is de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen met gemiddeld 6 jaar gestegen. 45% van de Nederlandse vrouwen wordt zelfs pas na haar 30e voor het eerst moeder. Gemiddeld gebruiken vrouwen 12 jaar een anticonceptiemiddel voordat zij aan kinderen gaan denken. Het uitstellen van kinderen is een van de redenen dat lange-termijn anticonceptie, zoals het hormoonspiraal, steeds populairder wordt onder jonge vrouwen en studentes. Ruim 15% van de vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken, kiest voor een hormoonspiraaltje.

'Jonge vrouwen van begin twintig zijn tegenwoordig nog lang niet met kinderen bezig. Ze gebruiken niet zelden zo'n 12 jaar een anticonceptiemiddel. Juist dan is de hormoonspiraal Mirena makkelijker, betrouwbaarder en ook voordeliger,'aldus gynaecoloog dr. Piet Scholten van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Verschuivingen anticonceptiemarkt
Door de veranderde levensplanning blijken langetermijn-anticonceptiemiddelen, zoals het hormoonspiraal Mirena(r), steeds vaker de voorkeur te hebben. Het aandeel van lange-termijn anticonceptiemiddelen t.o.v. de gehele anticonceptiemarkt neemt al jaren toe en is momenteel 15%. Circa 1 op de 7 vrouwen die een anticonceptiemiddel gebruiken heeft een hormoonspiraal. De belangrijkste voordelen vinden zij 'zorgeloos, je hoeft er niet dagelijks aan te denken', 'minder bloedverlies' en 'minder last van de menstruatie'2).

De hormoonspiraal is vergoed voor vrouwen tot 21 jaar en in de meeste aanvullende ziektekostenverzekeringen. Mirena geeft 5 jaar zorgeloze en betrouwbare bescherming tegen zwangerschap.


1) Portegijs et al., 2004; De Graaf & Loozen, 2006.
2) Suhonen S, Haukkamaa M, Jakobsson T, Rauramo I. Clinical performance of a levonorgestrel-releasing intrauterine system and oral contraceptives in young nulliparous women: a comparative study. Contraception 2004;69:407-12


---
Voor meer informatie, fotomateriaal of interviewverzoeken, kunt u contact opnemen met: JWM van der Meer tel: 035 531 07 08 of 06 422 45 994