Gemeente Stein


Analyse schriftelijke enquête leefbaarheidsonderzoek Nieuwdorp 12-03-2007

Van de antwoorden op de schriftelijke enquête onder de inwoners van Nieuwdorp over de leefbaarheid in hun wijk is een analyse opgemaakt van de voornaamste aandacht- en knelpunten. Hieruit zijn de meest in het oog springende uitkomsten geselecteerd om als gesprekspunt te kunnen dienen tijdens de bewonersavond van Nieuwdorp. Er zal tijdens deze avond van de aanwezigen eigenlijk een bevestiging worden gevraagd van de uitkomst van de enquête. Pas in een later stadium zal het gaan om de mogelijkheden en kansen voor het dorp tot verbetering van de leefomgeving. Ook dan zullen de bewoners weer worden uitgenodigd.

De gesprekspunten van de avond zijn:

1. Woonklimaat en woonomgeving (overlast)

2. Sociale onveiligheid

3. Winkelvoorzieningen.

4. Burgerparticipatie, meedenken en meedoen.

De avond gehouden op dinsdag 20 maart a.s., om 19.30 uur in het Gemeenschapshuis van Nieuwdorp. De zaal is geopend vanaf 19.30 u. Wilt u deze avond bezoeken meldt u zich dan van tevoren telefonisch aan bij de telefoniste of via info@gemeentestein.nl onder vermelding van infoavond Nieuwdorp. U krijgt de uitgebreide versie van de analyse van Nieuwdorp dan per post bezorgd.

In dit artikel wordt onderwerpgewijs ingegaan op de voornaamste conclusies van het onderzoek.

Buurtbeleving
De bewoners van Nieuwdorp waarderen hun woon- en leefomgeving met een laag rapportcijfer (6,8). Toch vindt 92% van de ondervraagden dat het prettig tot zeer prettig wonen is in Nieuwdorp. Van de ondervraagden geeft 65% aan dat men vindt dat de mensen in de buurt op een prettige manier met elkaar omgaan en 76% is van mening dat de mensen graag in de buurt willen blijven wonen. Meer dan de helft, 58%, voelt zich thuis bij de mensen in de buurt.

Het saldo van de buurtontwikkeling in Nieuwdorp is gemiddeld tot goed. Op de vraag of men vindt dat de buurt het afgelopen jaar voor- of achteruit is gegaan, antwoordt 17% dat die vooruit is gegaan, 22% vindt de buurt achteruit gegaan en 61% vindt dat die ontwikkeling gelijk is gebleven. Wellicht dat er over een aantal jaren, wanneer de plannen voor gebiedsgewijze aanpak met betrekking tot herinrichting en nieuwbouw zijn afgerond, een nog positiever resultaat te zien zal zijn.

Van de inwoners voelt 80% zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt. Toch is slechts 13% als bewoner zelf actief om die leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Dit percentage is het laagste van alle zeven kernen van Stein.
Van de ondervraagden is 57% op de hoogte van het bestaan van een buurtbewonersorganisatie, maar slechts 38% (het laagste percentage van alle kernen) voelt zich hierdoor voldoende vertegenwoordigd.

Woonklimaat
Bewoners uit Nieuwdorp waarderen hun woning in verhouding tot de overige kernen van Stein met een vrij laag rapportcijfer van 7,4. Hierbij dient opgemerkt te worden dat huurders in zijn algemeenheid hun woning lager waarderen dan kopers.
Ook het percentage bewoners dat beslist niet wil verhuizen binnen twee jaar is met 61% het laagst van alle kernen van de gemeente Stein. Bewoners van Nieuwdorp geven aan met name geluidsoverlast te ervaren van verkeer en jongeren op straat. De overlast van jongeren is meer dan gemiddeld. Voor zover door bewoners stankoverlast ervaren wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door verkeer. Andere zaken waar bewoners, meer dan gemiddeld, overlast van ervaren zijn hondenpoep en onkruid op straat.

Sociaal klimaat
Ook de sociale cohesie scoort in Nieuwdorp met een 5,7 gemiddeld laag. De aspecten gezelligheid, saamhorigheid en gehechtheid liggen lager dan het gemiddelde van Stein.
Een hoogpercentage geeft te kennen dat als het mogelijk is uit de buurt te willen verhuizen.
Een ander aspect dat mede bepalend is voor het sociaal klimaat in een kern is het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. Er is een groot aantal verenigingen in Nieuwdorp onder andere een aantal buurtverenigingen, diverse sportverenigingen, een carnavalsvereniging, een schutterij, een jeugdvereniging, een ouder- en een vrouwenvereniging. De activiteit van de inwoners op een of andere manier als vrijwilliger in een club, vereniging, kerk, buurthuis, school of politieke partij is in vergelijking met de andere kernen van Stein wel vrij hoog te noemen.

Veiligheid
Het door de bewoners ervaren onveiligheidsgevoel is in Nieuwdorp het grootst van allemaal; het onveiligheidsgevoel wordt het vaakst s avonds ervaren en het is voor 40% (het hoogste percentage in Stein) van de bewoners reden om bepaalde plekken in de buurt te mijden. Echter, wanneer het onveiligheidgevoel wordt afgezet tegen de cijfers die uit de politieregistratie naar voren komen levert dit geen noemenswaardig negatief beeld op.
Uit de politieregistratie blijkt dat het absolute aantal feiten en delicten weliswaar aan de hoge kant is in Nieuwdorp, toch ligt het cijfer voor het aantal geregistreerde feiten en delicten per 1000 inwoners lager dan het gemiddelde voor Stein.
Het algemene oordeel over de verkeerssituatie uitgedrukt in een rapportcijfer scoort in Nieuwdorp een 6. In vergelijking met de andere kernen van de gemeente Stein is dit het hoogste cijfer. De meeste bewoners vinden de verkeerssituatie in de buurt niet onveilig.

Voorzieningenniveau
Met uitzondering van trottoirs en voetpaden, oversteekplaatsen en veiligheid schoolroutes zijn de bewoners uit Nieuwdorp in vergelijking met de bewoners uit de andere kernen van Stein - over de voorzieningen bovengemiddeld tevreden.
Ook de tevredenheid over de overige voorzieningen in de buurt scoort Nieuwdorp gemiddeld; een gemiddelde schaalscore van 5,6. Van alle voorzieningen is er een drietal waarover een meerderheid van de bewoners minder tevreden is. Het betreft hier de winkels voor de dagelijkse boodschappen, het onderhouden van wegen en fietspaden en het basisonderwijs. Wat betreft de tevredenheid over sportvoorzieningen is de score van Nieuwdorp de beste van alle kernen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van de multifunctionele hal in de buurt.

De mening over de gemeente Stein
De gemeente Stein als woonplaats wordt door de bewoners van Nieuwdorp met een 6,8 hoog gewaardeerd in vergelijking met de overige kernen van Stein. Veel bewoners van Nieuwdorp vinden dat de ontwikkeling van de gemeente meer vooruit is gegaan dan dat die achteruit is gegaan. Als belangrijkste probleem van de gemeente wordt de parkeerproblematiek gezien.
In Nieuwdorp vinden de meeste bewoners (82%), in vergelijking tot de andere kernen van Stein, dat de gemeente onvoldoende rekening houdt bij het nemen van beslissingen met de wensen van de bevolking. Toch is men niet echt ontevreden over het gemeentebestuur. Vergeleken met de cijfers van de andere kernen zijn de cijfers van Nieuwdorp positief over het gemeentebestuur.
Het merendeel van de inwoners vindt verder dat het gemeentebestuur zich op wijkbijeenkomsten moet presenteren om in contact te komen met de burger.