Gemeente Teylingen

voor vv Foreholte

College eens met aanleg kunstgrasveld voor vv Foreholte

12 maart 2007

PERSBERICHT 9 maart 2007 - Als het aan het college ligt, krijgt vv Forholte een kunstgrasveld. Dit zou dan het 5e voetbalveld betekenen in het sport- en recreatiepark Elsgeest. De commissie Welzijn vergadert op 3 april over dit voorstel.

Als zij achter dit voorstel staan, vragen zij op 19 april aan de raad om het benodigde bedrag van EUR 470.000 beschikbaar te stellen. Als ook de raad instemt, kan het kunstgrasveld bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen 2007/2008 gereed zijn.

De werkzaamheden voor de verplaatsing van 19 volkstuinen zijn in april 2007 afgerond. Daardoor komt de locatie voor het 5e voetbalveld voor vv Foreholte beschikbaar. De uitbreiding van het aantal voetbalvelden is noodzakelijk vanwege de enorme aanwas van (jeugd)leden. De vereniging telt nu ongeveer 925 leden. Meer dan 60 voetbalteams, waarvan het overgrote deel jeugdteams zijn. Zij maken gebruik van vier voetbalvelden en een half trainingsveld. De aanleg van het halve trainingsveld is destijds door de voetbalvereniging zelf betaald.

Dit aantal voetbalvelden is volstrekt onvoldoende. Het tekort aan velden is met name op de zaterdagen. Dit heeft tot gevolg dat sprake is van overbespeling, achteruitgang in kwaliteit en hoge onderhoudskosten van de huidige natuurgrasvoetbalvelden. De voorlopige conclusies uit een vraag- en aanbodanalyse geven ook aan dat op termijn met verder groei van het ledenaantal moet worden rekening gehouden. Met de aanleg van een natuurgrasvoetbalveld zou nu al in onvoldoende mate worden voorzien in de kwantitatieve behoefte aan voetbalvelden van vv Foreholte. Een natuurgrasvoetbalveld levert slechts 300 à 400 speeluren op. Een kunstgrasvoetbalveld minimaal 1200 uren, mits ook een lichtinstallatie wordt aangelegd.

Het is onder andere tegen deze achtergrond en na afweging van alle voor- en nadelen dat het college kiest voor de aanleg van een kunstgrasvoetbalveld. Het voorstel is om het halve trainingsveld uit te breiden tot een volledig kunstgrasvoetbalveld. Het college stelt daarbij aan de hoofdbespeler van het kunstgrasvoetbalveld, vv Foreholte, een aantal voorwaarden zoals:


* onderhoud van het kunstgrasvoetbalveld komt volledig voor rekening van vv Foreholte;

* het kunstgrasvoetbalveld moet maximaal vol worden gepland om met name bij slechte weersomstandigheden de overigen (natuurgras) voetbalvelden te ontzien;

* vv Foreholte moet incidenteel medegebruik toestaan door andere Teylingse voetbalverenigingen, scholen, bedrijven e.d. zolang de trainingsschema's en wedstrijdschema's van vv Foreholte dat toelaten.

De kosten voor de aanleg van het kunstgrasvoetbalveld zijn geraamd in de programmabegroting 2007-2010.

Gemeentewinkel