NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Ontwikkelaarsvereniging NVB waarschuwt: 'Je kunt straks niet eens meer vertrouwen op een bouwvergunning'

Voorburg, 12 maart 2007 - Maatschappelijk ontwrichting en rechtsonzekerheid dreigen als het parlement instemt met een wijziging in de Woningwet. Door die wijziging wordt het straks mogelijk om eenmaal verstrekte bouwvergunningen ongelimiteerd in te trekken. Maar de consequenties daarvan zullen enorm zijn. Burgers zullen zich onzeker voelen, hypotheekbanken durven niet meer te financieren en ambtenaren worden onzeker. Ook betekent het dat de plannen van het Kabinet om van de 30 probleemwijken prachtwijken te maken op losse schroeven kunnen komen te staan. Dit geldt al eveneens voor de ambitie van het Kabinet om het ambtenarenapparaat te verkleinen. Uiteindelijk kan zelfs de gehele woningproductie in gevaar komen. Dit zegt NVB Vereniging voor Ontwikkelaars&Bouwondernemers aan de vooravond van de behandeling van dit issue in de Tweede Kamer.

NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers vindt de voorgenomen wijziging van de Woningwet onbegrijpelijk. Als we niet oppassen worden ontwikkelaars en bouwbedrijven zelfs vogelvrij verklaard. Want wat kunnen wij onze klanten en burgers straks aan zekerheid nog bieden?. Weliswaar kunnen volgens NVB nu ook al bouwvergunningen worden ingetrokken, maar dan alleen vanwege zaken die de vergunningaanvrager, dus de burger of de ontwikkelaar, zelf in de hand heeft. Bijvoorbeeld omdat die verkeerde informatie heeft gegeven of wanneer die zich niet houdt aan de termijn waarbinnen de bouw gestart moet zijn. Maar als de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening en daarmee ook de uitvoeringswetten waaronder de wijziging van de Woningwet straks van kracht worden, dan kunnen bouwvergunningen ook worden ingetrokken als de vergunningverlener, dus de gemeente, zelf een fout heeft gemaakt. Een burger mag er toch op vertrouwen dat een vergunning terecht is verleend, wanneer de termijn van bezwaar maken verstreken is? . Dat vertrouwen is straks weg, want dat intrekken kan wanneer de Tweede Kamer akkoord gaat straks zelfs nog jaren na de vergunningverlening. Nu zal een college van burgemeester en wethouders dat uiteraard niet graag doen, maar aan de andere kant, als na bijvoorbeeld vijf jaar een belanghebbende er achterkomt dat een gebouw hoger is dan volgens het bestemmingsplan mocht, dan kan alsnog de vergunning ingetrokken worden, aldus NVB.

Afgebroken
Nog erger wordt het, volgens de branchevereniging, dat alles wat er op het moment van intrekking al gebouwd is, dus weer afgebroken kan worden. Nu heb je nog de spontane vernietiging van een bouwvergunning door de Kroon. Dat is een zware procedure die niet vaak voorkomt. Vrijwel altijd volgt dan het principe dat de nietigheid voor gedekt verklaard wordt. Dat betekent in de praktijk dat wat er staat, mag blijven staan. Maar met de nieuwe wet in de hand kan sloop worden afgedwongen. Hierdoor wordt dus het maatschappelijke verkeer ontwricht, met rampzalige gevolgen voor de stedelijke vernieuwing, de productie van woningen, de hypothecaire financiering en de investeringsbereid.
Als het inderdaad zover komt, dan is de grote vraag wie het allemaal gaat betalen. Het kan praktisch niet anders dan dat bij intrekking als gevolg van een fout van de vergunningverlener, de overheid het financiële risico draagt, aldus NVB.


---