Nederlandse Tafeltennisbond


Trainersclinic voor jeugdbegeleiders in Rotterdam

12-03-2007
Tafeltennis is één van de sporten die in het Rotterdam United model wordt aangeboden. Dit model houdt in dat een topsportvereniging, in dit geval AA-Drink / FVT, trainingen tijdens de gymles op school geeft en dat de amateursportvereniging in die deelgemeente naschoolse trainingen geeft voor de kinderen die enthousiast zijn over tafeltennis. Deze naschoolse trainingen vinden 3x plaats bij de school en vervolgens kunnen de kinderen nog 3x meetrainen bij de locatie van de tafeltennisvereniging.

Om ook aandacht te besteden aan de scholing van het kader van de diverse verenigingen is er afgelopen woensdag, 7 maart 2007 door AA-Drink/FvT met medewerking van Rotterdam Sportsupport in de zaal van t.t.v. Alexandria '66 een coach/trainers clinic georganiseerd voor jeugdtrainers en -begeleiders uit Rotterdam of van Rotterdamse verenigingen. In totaal waren er 13 deelnemers van de clubs t.t.v. Alexandria, t.t.v. Overschie en AA-Drink/FvT. De avond stond onder leiding van Aad Kwakkelstein, hoofdtrainer van AA-Drink / FvT en jeugdtrainer van de NTTB.

Tijdens de clinic hebben de deelnemers kennisgemaakt met verschillende tafeltennisoefeningen, die aangepast kunnen worden aan het niveau van de spelers waarmee de deelnemers zelf werken. Enkele oefeningen die aan bod zijn gekomen: Falkenberg, midden-hoek en diverse service oefeningen. De oefeningen werden gedemonstreerd door een aantal spelers van AA-Drink/FvT: Nienke, Stan, Martin, Rajko, Marcia, Jeroen en Monday. Spelers variërend in niveau (competitieklasse) van pup./welpen D tot eredivisie heren. Naast het observeren van deze oefeningen zijn de deelnemers ook zelf met de oefenstof aan de slag gegaan, door hier variaties op te verzinnen die ook in de praktijk van de eigen vereniging kunnen worden toegepast.

Naast de oefenstof is ook de organisatie van trainingen aan de orde gekomen. Hoe worden trainingsgroepen opgebouwd. Kies je voor heterogene of homogene groepen? Welke rol vervult een trainer binnen zijn club en welke taken heeft hij?

Na afloop gaven de deelnemers aan dat het een leuke en leerzame avond was en dat ze hierdoor nog meer gemotiveerd hun rol binnen de eigen club kunnen vervullen.

Uit de evaluatie bleek dat er belangstelling is voor meer diepgang en dat mogelijke thema's zijn:

* coaching en begeleiding tijdens wedstrijden
* meerballentraining

* aanleermethoden voor beginners en gevorderden

Gezien het enthousiasme van de deelnemers wordt er in het najaar van 2007 een nieuwe clinic georganiseerd.