Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Proef tegen hardrijden bij wegwerkzaamheden uitgebreid

Nieuwsbericht | 12-03-2007

De proef van Rijkswaterstaat tegen te hard rijden bij wegwerkzaamheden wordt wegens succes verlengd en uitgebreid. Weggebruikers kregen op drie locaties een te hoge snelheid teruggekoppeld via een tekstkar, waarop hun kenteken, de gereden snelheid en het advies langzamer te rijden stonden vermeld.

Bij de locaties met wegwerkzaamheden stonden op drie plekken een camera en 120 meter achter de laatste de tekstkar. Uit proefmetingen bleek dat weggebruikers die vaker langs deze wegwerkzaamheden reden, zich beter aan de voorgeschreven snelheid hielden. Uit interviews met passerende weggebruikers en wegwerkers kwam naar voren dat er draagvlak bestond voor de maatregelen. Ze riepen dan ook geen agressie of onaangepast rijgedrag op.

Rijkswaterstaat breidt de proef nu uit naar tien trajecten, in samenwerking met het KLPD en het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. Door deze samenwerking valt er straks te kiezen voor alleen het geven van feedback of een combinatie van feedback en een boete.