Gemeente Hengelo

De Creatieve Fabriek in Hengelo

Gedeputeerde Staten stellen 306.245,-- beschikbaar om de ontwikkeling van creatieve bedrijvigheid in het Hazemeyercomplex in Hengelo mogelijk te maken. De gemeente Hengelo krijgt de subsidie voor het project de Creatieve Fabriek. Met dit initiatief wil de gemeente de voormalige Holecfabriek in een aantal stappen ombouwen tot een levendig complex van creatieve bedrijvigheid, cultuur, educatie, entertainment, wonen en sociale functies.

Veertig startende ondernemers

Met de provinciale bijdrage kunnen veertig startende ondernemers in de creatieve industrie worden begeleid bij het opbouwen van een werkomgeving in het Hazemeyercomplex. Het is de bedoeling dat de ondernemers onder meer multimediale producten, 3D en nieuwe presentatietechnieken ontwikkelen en projecten opzetten op het gebied van gezondheid en van cultuur en educatie. Daartoe wordt het complex aangesloten op breedband.

Kunstenaars aan de slag

Hip in Hengelo

Bij de eerste pioniers in de Creatieve Fabriek hoort theater Kamak, een initiatief van de dagcentra Twente. De acteurs van Kamak speelden een belangrijke rol bij de provinciale manifestatie Hip in Hengelo. Tijdens deze manifestatie, die 23 februari plaatsvond op het Hazemeyercomplex gingen de 85 deelnemers aan de slag met vragen als: Hoe kunnen creatieve geesten en commerciële ondernemers van elkaar profiteren? Wat is de bijdrage van de creatieve sectoren aan de sterke stad? En aan Overijssel? Wat is een creatieve broedplaats, wie nemen initiatief en welke rol speelt de broedplaats in de stad en regio? Antwoorden op deze vragen werden gegeven door experts als Jeroen Saris (Stad bv) en Evert Verhagen (initiatiefnemer Westergasfabriek) en gezocht in workshops waarin de deelnemers met verf, hout, fotos, film en verhalen aan de slag gingen.

Actieprogramma Cultuur en economie

De provinciale bijdrage past binnen het actieprogramma Cultuur en economie waarvoor Provinciale Staten vorig jaar 1 miljoen euro beschikbaar stelden en het actieprogramma breedband. Met het actieprogramma Cultuur en economie wil de provincie de werkgelegenheid in Overijssel versterken door creatieve bedrijfstakken te stimuleren. Concreet gaat het daarbij om productie en diensten op het terrein van kunsten, erfgoed, media en entertainment, maar ook creatief zakelijke dienstverlening, zoals vormgeving, architectuur, reclame, multimedia of games.

Reacties gedeputeerden Abbenhues en Kirsten

Gedeputeerde Carry Abbenhues (Economie en Innovatie) ziet veel perspectief in deze sector: De groei van de werkgelegenheid in deze sector is hoger dan gemiddeld. Daarbij is er veel vraag naar creativiteit in het bedrijfsleven. Creativiteit leidt tot innovatie en levert nieuwe producten en diensten op. Dat levert vooral banen op in het midden- en kleinbedrijf. Het geeft reuring in de stad vult Jan Kristen (gedeputeerde voor Grote steden en Welzijn) aan, en dat maakt de stad aantrekkelijk, zowel voor ondernemers als voor bewoners.