Ingezonden persbericht

Risks in Global Filmmaking Map: wereldwijd verbeterde omstandigheden filmmakers

Los Angeles/Rotterdam, 12 maart 2007 - De economische en politieke situaties in een aantal landen zorgen voor een iets gunstiger klimaat voor filmmakers die in het buitenland willen filmen. Dit blijkt uit de '2007 Risks in Global Filmmaking Map' die Aon/Albert G. Ruben, 's werelds grootste verzekeringsmakelaar voor de entertainmentbranche, jaarlijks publiceert.

Van de 207 landen die zijn beoordeeld, daalde het totale risico voor filmmakers in 37 landen licht ten opzichte van 2006. Het risico werd berekend op een schaal van één tot vijf, waarbij één staat voor een zeer hoog risico en vijf voor een zeer laag risico.

"Naast verbeteringen in de economische en politieke situaties, ontwikkelt een aantal landen zich tot aantrekkelijke filmlocatie," zegt Arno Wijnands, Senior Account Manager bij Aon Nederland. "Vooral Roemenië en Bulgarije lijken zich gezamenlijk in te spannen om hun filmgerelateerde infrastructuur snel te verbeteren om zo filmproducenten aan te trekken."

In negen landen is er sprake van een toename ten aanzien van het risico. Dit zijn Kroatië, Haïti, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Singapore, Sri Lanka en Tadzjikistan. De toename is te wijten aan criminaliteit, politieke instabiliteit of terrorismedreiging.

De politieke situatie in Nepal wordt steeds slechter door een conflict tussen de koninklijke familie en Maoïstische opstandelingen. In Nicaragua blijft de criminaliteit toenemen. Niger heeft ernstige problemen op het gebied van criminaliteit, ziekte en gezondheidszorg. Nigeria wordt nog steeds geplaagd door veel criminaliteit en ontvoeringen. Sri Lanka staat op de rand van een militair conflict na een mislukte wapenstilstand met de Tamil Tijgers. Tadzjikistan kent een grote terrorismedreiging door islamitische extremisten.

Andere risico's, waaronder de dreiging van slechte weersomstandigheden, zoals orkanen, tyfoons en tsunami's, en het gevaar van een potentiële pandemie, wat de vogelgriep kan worden, zijn wereldwijd aanwezig in veel gebieden. Terrorisme is een blijvende zorg in verscheidene landen, in het bijzonder in Centraal-Azië.

Over de Risks in Global Filmmaking Map
De risicokaart van Aon/Albert G. Ruben meet de dreigingen van criminaliteit en corruptie, terrorisme, ontvoeringen voor losgeld, ziekten, en achterblijvende medische zorg, telt deze risico's bij elkaar op en kent algemene risicocijfers toe. Het brengt ook die landen in kaart die een aanmerkelijk politiek risico vormen, door politiek geweld, instabiliteit en burgeroorlog.

Risico-experts van Aon maken de risicokaart door wereldwijd de specifieke risico's voor filmmakers te meten door gegevens te verzamelen uit een groot aantal bronnen. Een aantal van die bronnen zijn het U.S. Bureau of Consular Affairs, het Overseas Security Advisory Council, diplomatieke veiligheidsdiensten, medewerkers en publicaties van de CIA, U.S. Centers for Disease Control and Prevention, en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Omdat het wereldwijde risicolandschap regelmatig verandert, publiceert Aon/Albert G. Ruben het hele jaar door risico-updates voor filmmakers. Op www.aon.com/filmrisk kan een registratieformulier worden ingevuld om de risicokaart en de periodieke risico-updates te ontvangen.

Over Aon/Albert G. Ruben
Aon/Albert G. Ruben speelt al meer dan veertig jaar een vooraanstaande rol in Hollywood en daarbuiten en heeft verzekeringen geregeld voor 77 van de 100 films die door het American Film Institute zijn uitgeroepen tot de beste films sinds 1960. Onder de klanten van Aon/Albert G. Ruben bevinden zich de meeste grote filmstudio's en een verzameling onafhankelijke filmmakers. Bovendien begeleidt Aon/Albert G. Ruben meer dan 70 procent van de Amerikaanse prime-time televisieshows bij het vinden van oplossingen voor risicogerelateerde uitdagingen. De onderneming concentreert zich op het minimaliseren van risico voor de entertainmentindustrie zonder dat dit ten koste gaat van de creativiteit. Bezoek www.aon.com/albertgruben voor meer informatie over de producten en diensten van Aon/Albert G. Ruben.

Over Aon Nederland
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 13 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 43.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.

Afbeelding

U kunt deze afbeelding en de volledige risikokaart in hoge resolutie downloaden via deze link: www.aon.com/filmrisk

Voor verdere pers- en achtergrondinformatie
Aon Nederland
Ulrika Lundgren
Press Officer
T: (010) 448 75 22
E: ulrika_lundgren@aon.nl Of:
Sterk Werk Communicatie
Sietse Pots
PR Coördinator
T: (010) 456 78 49
E: sietse.pots@sterkwerk.nl