Meer wooncomfort met energiezuinig en betrouwbaar ventilatieprincipe

TNO en Heijmans verbeteren woningventilatie

12 maart 2007 - Een nieuw ontwikkeld ventilatieprincipe van TNO maakt woningventilatie duurzaam, energiezuinig, betrouwbaar en eenvoudig te bedienen en te onderhouden. Het nieuwe ventilatieprincipe maakt slim gebruik van de bestaande spouwen in de gevels. Het concept is inmiddels langdurig beproefd in een testwoning. De uitkomsten waren veelbelovend. Heijmans en TNO gaan het systeem verder ontwikkelen en een prototype vervaardigen in een rij nieuwe woningen.

Moderne, energiezuinige ventilatiesystemen zijn veelal duur en ingewikkeld. Zo ingewikkeld dat ze vaak niet goed werken, veel onderhoud vergen of moeilijk te bedienen zijn voor bewoners. De werking wordt bovendien nog ernstig verstoord door woninglekken en windeffecten. Het nieuwe, duurzame ventilatieprincipe van TNO maakt slim gebruik van de bestaande spouwen in de gevels. Daartussen worden kortsluitverbindingen aangebracht. Zo vormen de spouwen één ruimte. De wind zorgt dat daarin via bestaande lekken verse buitenlucht kan stromen. Verschillen in winddruk per gevel worden tegelijk uitgemiddeld; in de gemeenschappelijke spouwruimte heerst steeds een vrijwel constante druk. Dat maakt een constante, natuurlijke toevoer van lucht naar achterliggende vertrekken mogelijk, die niet wordt verstoord door windvariaties. De spouwen met kortsluitverbinding worden geprepareerd om een schone luchtweg te vormen.

De voordelen

Het nieuwe ventilatieprincipe biedt veel voordelen. Het biedt eenvoudige ventilatie die altijd op dezelfde wijze reageert. Storende lekken in de woning worden functioneel en hoeven dus niet te worden teruggedrongen. De slimme benutting van bestaande componenten maakt ingewikkelde extra installaties overbodig. Het principe waarborgt een goede luchtkwaliteit in alle vertrekken van de woning met daarbij een goede energieprestatie met tochtvrije toevoer door vrije keuze van plaats en vorm van binnenroosters (los van het kozijn).