ABVAKABO FNV

Medewerkers ROC's geïntimideerd

Vorige week bezochten de vakbonds-onderhandelaars ROC's in Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht, Amsterdam, Middelburg, Roosendaal en Den Helder. Opvallend was dat een aantal van de 50 tot 200 aanwezigen meldde geïintimdeerd te worden door hun leidinggevende. Een deel van het personeel durft geen ondertekende rode kaart aan de directie te sturen, omdat ze bang is voor represailles. Deze week komen de onderhandelaars in Alkmaar, Leiden, Groningen, Utrecht, Almere, Ede Eindhoven, Zwolle en Emmen. En volgende week in Roermond.

De eisen van bonden

De onderhandelaars bezoeken de ROC's om uitleg te geven over de vastgelopen cao-onderhandelingen en de actiebereidheid te peilen. Werkgevers vinden dat de regelingen over bijvoorbeeld ouderenbeleid en taakbeleid niet in de cao, maar op instellingsniveau geregeld moeten worden. De bonden willen geen uitgeklede cao en eisen in de nieuwe cao:

1. tijd en geld voor scholing

2. gedeeltelijke arbeidsongeschikte medewerkers aan het werk
3. zeggenschap over eigen werk

4. op een gezonde manier (pre)pensioen bereiken
5. 3 % loonsverhoging en versnelde opbouw dertiende maand.

Het oordeel van de medewerkers was duidelijk: zij willen geen uitgeklede cao en steunen de 5 eisen van de bonden.

Gebrek aan vertrouwen in management en personeelsbeleid

Wat de onderhandelaars opviel was het gebrek aan vertrouwen in het management en in het personeelsbeleid. Onderzoek ondersteunt dat er nogal wat schort aan het personeelsbeleid van de bve-instellingen. Medewerkers voelen er dus niets voor om cao-regelingen te schrappen voor vage beloften van werkgevers. Voeg daarbij de intimidatie door het management en de conclusie van het personeel is dat de ruimte voor managers om arbeidsvoorwaarden te bepalen beperkt moet blijven. De bonden concluderen dat de ronde langs de achterban eerder leidt tot een inperking van het mandaat, dan een verruiming.

Rode kaarten voor werkgevers

De rode kaarten-actie loopt inmiddels goed. Veel medewerkers vinden dat de werkgevers grof spel spelen en daarom een rode kaart verdienen. De Mbo-raad vertegenwoordigt de colleges van bestuur. Met een rode kaart laten medewerkers hun eigen werkgever weten dat de inzet voor een nieuwe cao beneden de maat is.