Rechtbank 's-Gravenhage

De 100 procent-controles op Schiphol hoeven niet te worden stopgezet

's-Gravenhage, 12 maart 2007 - De voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat de Vereniging van Surinaamse Nederlanders en een aantal andere verenigingen en personen hadden aangespannen tegen de Staat over de 100%-controles op de vluchten uit Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba en Venezuela.

Volgens de eisers is er geen wettelijke grondslag voor de 100%-controles, waardoor deze controles onrechtmatig zijn. Zij hadden gevorderd de Staat te veroordelen de 100%-controles te staken en gestaakt te houden zolang er geen wettelijke grondslag bestaat.

De voorzieningenrechter heeft de vorderingen afgewezen. Naar zijn oordeel is er een wettelijke grondslag voor de controles en is niet gebleken dat de Staat onrechtmatig handelt door deze controles uit te voeren.

Het vonnis in dit kort geding is op deze site te vinden onder het LJ-nummer onder aan deze pagina.

Zitting en gerechtelijke plaatsopneming
De zitting in dit kort geding heeft plaatsgehad op 15 december 2006. Op 20 december 2007 heeft vervolgens een gerechtelijke plaatsopneming (descente) ter plaatse op Schiphol plaatsgevonden.

Wrakingsverzoek
Namens eisers heeft hun advocaat op 5 januari 2007 een verzoek tot wraking van de behandelend voorzieningenrechter, mr. R.J. Paris, ingesteld. Op 26 februari 2007 is dit verzoek door de wrakingskamer van de rechtbank behandeld en bij beschikking van 8 maart 2007 is het verzoek tot wraking afgewezen.

LJ Nummer

BA0395


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 12 maart 2007