Hr.Ms. Van Galen keert terug na deelname aan UNIFIL- missie nabij Libanon

De staatssecretaris van defensie, Cees van der Knaap, reikt op vrijdag 16 maart de Nederlandse en VN- herinneringsmedaille voor vredesoperaties uit aan de bemanning van Hr.Ms. Van Galen. De bemanning krijgt haar medaille vlak voor binnenkomst uitgereikt op de rede van Den Helder.

Het marinefregat vertrok vorig jaar voor een NAVO-missie naar de Middellandse zee en werd aansluitend zes maanden onder VN- vlag ingezet voor de kust van Libanon. Hier maakte het schip deel uit van een internationaal vlootverband, dat het zeegebied voor de Libanese kust onder VN-vlag controleert op illegale wapentransporten en daarmee zorgde voor veiligheid en stabiliteit in de regio. In totaal is het schip acht maanden op reis geweest.

Het maritieme onderdeel van de UNIFIL- missie is actief sinds de aanname van Veiligheidsresolutie 1701 in augustus 2006. Het doel van deze resolutie is stabilisering van de Libanese regio. De ontwapening van Hezbollah en een effectieve grenscontrole om herbewapening te voorkomen zijn essentieel voor deze stabilisering.

Hr.Ms. Van Galen is begin maart afgelost door haar zusterschip Hr.Ms. Van Speijk. De UNIFIL- missie loopt tot 31 augustus 2007.

Noot voor redacties (